Dubbele nationaliteit: de hoogste tijd!

Niemand weet hoeveel Nederlanders buiten Nederland wonen en leven, de schattingen lopen uiteen van 800.000 tot 1,2 miljoen. Nederland registreert dit niet, weg is weg.

De reden waarom deze mensen uit Nederland zijn vertrokken, het land waar ze nu wonen, het werk dat ze doen, ieder heeft zijn eigen verhaal. Maar één ding delen ze met elkaar: ze krijgen vroeger of later te maken met de Rijkswet op het Nederlanderschap (RWN). Deze wet regelt wie Nederlander is en mag blijven, want het Nederlanderschap kun je automatisch verliezen. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je in vreemde krijgsdienst gaat of als je je aansluit bij een terroristische organisatie. Of als je vrijwillig een andere nationaliteit aanneemt. De gelijkstelling is absurd.

De hoofdregel van de RWN is dat Nederland geen dubbele nationaliteiten toestaat. Daarna komt er een opsomming van willekeurige en onbegrijpelijke uitzonderingen. Dit leidt in de praktijk tot rechtsongelijkheid, verwarring en veel, heel veel verdriet. Nederlanders in het buitenland en ex-Nederlanders zoeken hulp bij het Europese Gerechtshof, bij de Ombudsman, bij de onvermoeibare strijder Eelco Keij en zijn Stichting Nederlanders buiten Nederland, bij advocatenkantoren en gisteravond bij een webinar dat drie keer wordt gegeven, steeds voor een ander deel van de wereld. Meer dan een uur volgden honderden mensen via internet een presentatie over het behoud en verlies van het Nederlanderschap. De vragen stroomden via de chat binnen, de schrijnende verhalen ook. Aan het eind was mij één ding duidelijk: dit kán echt niet meer.

Al jaren danst de Tweede Kamer ritueel om het thema van de dubbele nationaliteit heen. De meerderheid vindt dat immigranten moeten inburgeren, loyaal moeten zijn aan Nederland, dat zij moeten kiezen. Voor Nederland uiteraard, the Netherlands first! De landgenoten in den vreemde zijn ‘collateral damage’ in dit debat.

De schade die Nederlanders in het buitenland lijden door de RWN heeft hen ertoe gebracht zich beter te organiseren. Zij worden een steeds invloedrijkere politieke kracht, en de Haagse politiek is zich hiervan bewust. Om deze grote groep kiezers te paaien en te sussen, is daarom in het regeerakkoord een voornemen opgenomen om de RWN te moderniseren. En daar is het bij gebleven. Met de coronapandemie en nog maar een jaar tot de volgende verkiezingen verwacht niemand dat er in dit dossier nog iets gebeurt.

Maar er ligt nog een wetsvoorstel van 16 december 2016 op de plank, destijds ingediend door D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma en PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch (nu burgemeester van Arnhem). De indieners willen de Nederlandse wet moderniseren en synchroniseren met die van andere Europese landen door het toestaan van de dubbele nationaliteit. Ook daar is niets mee gebeurd: het wetsvoorstel is nog steeds ‘in afwachting van advies Raad van State en initiatiefnemer(s)’. De geplande vergadering van 21 december 2016 is om die reden aangehouden.

Beloftes zijn snel gemaakt, politieke besluitvorming gaat vaak tergend langzaam, behalve in tijden van een coronacrisis. Dan kan de wet met een pennenstreek worden aangepast, kunnen noodkredieten worden verstrekt, kunnen uitgaansverboden worden gegeven en recreatiegebieden worden gesloten. Maar een 20e eeuwse wet die bijna een miljoen Nederlanders dagelijks benadeelt kan al jarenlang niet worden aangepast. Er is gewoon geen politieke wil.

Volgend jaar komen er weer verkiezingen. Nederlanders in het buitenland hebben genoeg van beloftes, zij willen verandering. De snelste weg is het wetsvoorstel uit 2016 af te stoffen en in gang te zetten. Hoe eerder de dubbele nationaliteit een feit is, hoe beter.

Politiek Den Haag: net als alle kiezers beoordelen Nederlanders in het buitenland u op daden, niet op woorden. Kom eindelijk eens uit de angstmodus, tijd voor actie, we leven in de 21e eeuw!

 

 

 

 

 

5 gedachten over “Dubbele nationaliteit: de hoogste tijd!”

 1. Hoi, waarom is het zo belangrijk een dubbele nationaliteit te mogen hebben? Serieuze vraag. Zou jij ook de Zwitserse nationaliteit willen hebben? En zo ja waarom? En waarom dan niet alleen de Zwitserse?

  X ________________________________

  Like

  1. Een dubbele nationaliteit is heel belangrijk voor Nederlanders buiten de EU, die zonder Nederlandse pas niet zomaar naar Nederland kunnen voor bijvoorbeeld familiebezoek (visumplicht, maximaal drie maanden mogen blijven) en niet meer terug kunnen naar Nederland. Zwitserland heeft met de EU een verdrag over vrij personenverkeer, maar dat kan worden opgezegd (er is zelfs een stemming over in september). Als dat gebeurt, krijgen wij ook te maken met beperkingen als we geen Nederlander meer zijn. Ik wil de Zwitserse nationaliteit hebben omdat ik hier bijna 14 jaar woon, hier mijn levensmiddelpunt heb en hier wil kunnen stemmen. Bovendien wonen wij hier op basis van het vrije personenverkeer, dat zoals gezegd niet voor altijd gegarandeerd is. De Nederlandse pas wil ik houden omdat ik Nederlander ben en EU-burger wil blijven. En omdat het bij me hoort. Een identiteit is geen keus, je kunt meerdere identiteiten hebben. In mijn geval is dat Nederlands én Zwitsers.

   Like

 2. Als mede-Nederlander in Zwitserland ben ik het volledig met je eens Elsje, dank voor deze post! Wat deze discussie extra wrang maakt is dat er niet zo lang geleden wel een “noodwet” gemaakt kon worden voor Nederlanders in het VK. Ik snap natuurlijk dat Brexit wel een uitzonderlijke situatie is, maar zo’n uitzondering creëert ook rechtsongelijkheid voor Nederlanders in andere niet-EU lidstaten, zoals bijvoorbeeld Zwitserland. Politiek is de kunst van het mogelijke, dus prima dat de Kamer in ieder geval deze kans heeft gegrepen, maar ook teleurstellend te zien dat er zoveel partijen met twee maten meten.

  Like

  1. Ben ik met je eens, Menno. Bij de aanname van de Brexit-noodwet eisten parlementariërs dat dit een uitzondering was en vooral moest blijven. Hoezo? Alsof wij niet benadeeld worden door de RWN. Het is een taai dossier, maar laten we vooral doorgaan en er steeds opnieuw aandacht voor vragen. Onder druk wordt alles vloeibaar!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s