Corona-afstand

Deze week kwam het Zwitserse parlement voor het eerst sinds begin maart weer samen. Niet in het Bundeshaus in Bern, maar in een congrescentrum buiten de stad. De reden? Corona uiteraard, want in het Bundeshaus zitten de parlementariërs te dicht op elkaar.

Na twee maanden noodbestuur door de Bundesrat is het hoog tijd dat het parlement zijn werk weer oppakt. Tijdens deze buitgewone ‘Coronasession’ gaf het parlement met terugwerkende kracht zijn goedkeuring aan de miljardenuitgaven van de laatste weken en de maatregelen die in verband met de coronacrisis zijn getroffen. De Bundesrat kan dus opgelucht ademhalen.

Niet alleen dit is uitzonderlijk, ook de aanblik van het parlement was op zijn minst vreemd: in plaats van in een knusse, wat gezapige zaal in het oude Bundeshaus, zat het parlement in een kille, leeg aandoende congreszaal. De parlementariërs zaten op twee meter afstand van elkaar, en klaagden dan ook dat ze elkaars mimiek niet konden zien. Het was ieder voor zich, en dat voelt ongemakkelijk.

’s Avonds werd dit ruimschoots goedgemaakt. Volgens de Tagesanzeiger waren er illegale meetings tussen parlementariërs, feestjes zelfs, de twee meter afstand was ver te zoeken. Kennelijk hebben we contact nodig, we kunnen gewoon niet zonder. Hoe moet dat nou met die twee, in Nederland anderhalve meter afstand? Gaat ons dat wel lukken op den duur? Ik vraag het me steeds meer af.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s