Bijna 75 jaar bevrijding

Gisteren was het de dag van de Nationale Dodenherdenking in Nederland. De twee minuten stilte, de kransleggingen, het Wilhelmus, het is ieder jaar weer een indrukwekkende plechtigheid. Ik herinner me nog hoe vroeger, misschien gebeurt dat nog, ik weet het niet, de auto’s om 20.00 uur op de uitrijstrook van de snelweg stopten. Als ik daaraan denk, krijg ik weer kippenvel.

Dit jaar was het een bijzondere herdenking: we herdachten 75 jaar vrijheid op een lege Dam. Voor het eerst sprak een staatshoofd tijdens deze plechtigheid, en het was wat mij betreft de meest indrukwekkende speech die koning Willem Alexander ooit heeft gehouden.

De koning sprak moedig over zijn innerlijke tweestrijd als het gaat om de rol van zijn grootmoeder in Londen. Hiermee heeft hij iets aangesproken wat tot nu toe niet aangesproken kon worden. De speech heeft vele mooie passages, waarvan deze mij bijzonder heeft geraakt: ‘Oorlog werkt generaties lang door. Nu, 75 jaar na de bevrijding, zit de oorlog nog steeds in ons.’ Het is een erkenning voor de tweede en derde generaties oorlogsslachtoffers.

Maar hoe kan het toch, dat de Nederlanders in Nederlands Indië wéér worden vergeten? Voor mijn moeder en de andere bijna 300.000 Nederlanders in de Japanse kampen was de oorlog op 5 mei nog lang niet voorbij. Meer dan vier maanden moesten zij nog door, waarin velen door honger, uitputting en ziekte zouden sterven. Japan kapituleerde pas op 15 augustus 1945, nadat de Amerikanen Hiroshima en Nagasaki met atoombommen hadden aangevallen.

De speech zou nóg mooier zijn geweest als de koning ook iets had gezegd over de landgenoten in de verre kolonie. Het had velen goed gedaan.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s