Lockdown Lockerung

Na vijf weken ‘lockdown light’ gaan hier in Zwitserland vandaag de eerste ‘Lockerungen’ in. Onder meer kappers, fysiotherapeuten en tandartsen mogen weer aan het werk, de tuincentra en bouwmarkten openen hun deuren. Over twee weken volgen de scholen en de overige winkels. De derde stap, die voor 8 juni gepland is, wordt daarna bepaald.

Dit zijn de feiten. Daar overheen ligt een grote laag van emoties en economische belangen. Gastronomen die hun bedrijven te gronde zien gaan, B&B’s die niet weten hoe het verder moet, kinderen die hun ouders in het verpleegtehuis al weken niet meer hebben gezien. We hebben er genoeg van, we willen onze vrijheid terug, we willen weer ‘vliegen’.

De periode van nationale eenheid is dan ook voorbij, de beslissers worden in toenemende mate onder druk gezet. In de Verenigde Staten is dit het meest zichtbaar door de demonstraties die het einde van de lockdowns eisen. Maar ook Europeanen houden het niet meer vol: volgens de Guardian is de instemming van de Franse bevolking met de strenge lockdown tot onder 50% gezakt. Nu de besmettingen teruglopen, vieren de regeringen geleidelijk de teugels: na weken opgesloten te hebben gezeten, mochten de Spaanse kinderen gisteren weer naar buiten, ook de Italianen krijgen volgende week wat meer vrijheid.

Hoe lang deze nieuwe vrijheden gaan duren, is onbekend. Merkel waarschuwde al voor een tweede coronagolf die veel ernstiger kan zijn, economisch en sociaal, dan de eerste. Dat moet koste wat het kost worden vermeden.

Eén oplossing werkt in ieder geval niet: bleekwater drinken. De suggestie van de president van het machtigste land ter wereld is misschien wel zijn meest bizarre uitspraak ooit. De latere draai dat het sarcastisch bedoeld was, maakt het alleen nog maar erger. Drie instrumenten lijken wel effectief te zijn: lockdown, maar dat willen en kunnen we niet meer, handen wassen en afstand houden. Laten we dan die laatste twee nog maar even volhouden.

Een gedachte over “Lockdown Lockerung”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s