Covid-19: de grote onbekende

De Volkskrant besteedt vandaag aandacht aan de vraag of roken de kans vergroot op het krijgen van Covid-19. Veel is nog onduidelijk volgens Wanda de Kanter, longarts in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam, ‘maar we weten wel dat rokers gevoeliger zijn voor andere coronavirussen en influenza, de gewone griep.’ De trilharen in de luchtwegen van rokers functioneren minder goed, rokers zitten vaker aan hun gezicht, en ‘roken zorgt voor een toename in de zogenoemde ACE-2 receptoren in de longen, waar het virus zich aan kan hechten’. De boodschap van het artikel: Covid-19 en roken is geen goede combinatie, dus je kunt maar beter zo snel mogelijk met roken stoppen.

Gisteren publiceerde ook de Guardian een artikel over de samenhang tussen roken en Covid-19. Volgens de krant blijkt uit Franse en Chinese cijfers dat roken de kans op het krijgen van Covid-19 vermindert. Terwijl zo’n 28% van de Chinesen roken, waren onder 1.000 Covid-19-patiënten slechts 12,6% rokers. In Frankrijk zijn de cijfers nog duidelijker: van 11.000 Covid-19-patiënten rookte slechts 8,5%. Het totale aantal rokers in Frankrijk wordt geschat op 25,4%. Er zijn dus ‘te weinig’ rokers onder de Covid-19-patiënten. Om dit verder uit te zoeken, beginnen Franse onderzoekers na goedkeuring binnenkort met tests met nicotine patches. Uiteraard raden ook de Franse onderzoekers niemand aan met roken te beginnen.

Maar waar het mij om gaat, is dat de bevindingen van deze experts compleet tegengesteld zijn: volgens Wanda de Kanter lopen rokers een grotere kans op besmetting, terwijl de Franse onderzoekers juist stellen dat ‘smokers may be much less at risk of contracting the virus’.

Wat moeten wij leken hiermee? Wetenschappers rollen over elkaar heen met nieuwe feiten en cijfers over het coronavirus en Covid-19. De resultaten van kleine onderzoekingen, zonder controlegroep, worden zo het internet op geslingerd. De ene dag dit, de volgende dag dat, meer dan 7.000 artikelen over het coronavirus schijnen er al gepubliceerd te zijn. We zien door de bomen het bos niet meer.

Als je nou even boven het bos gaat vliegen, dan kun je volgens mij maar één ding concluderen: we weten nog vrijwel niets over dit nieuwe virus. We hebben geen idee over overdracht, incubatietijd, immuniteit, herhaling van besmettingen. En juist daarom is het virus voorlopig nog zo gevaarlijk. Waakzaam blijven, dus.

 

 

 

 

 

Afbeelding: Westpark, ‘Kaffee und Zigaretten’, https://www.flickr.com/photos/west-park/2327901002.

 

 

 

Een gedachte over “Covid-19: de grote onbekende”

  1. Ja Elsje het is allemaal verwarrend die tegenstrijdige berichten. Het is paniek in het kippenhok, iedereen rent om iets te zeggen, maar er is gebrek aan afstand en tijd. Zoasl we in in het Frans zeggen: la patience est la reine des vertus. Alleen is er niet veel tijd voor geduld, mensen willen gerustgesteld worden, NU. En dat gaat niet. On n’est pas encore sorti de l’auberge.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s