WHO, een roepende in de woestijn

In december 2019 dook er een nieuwe longziekte op in de Chinese provincie Wuhan. Ondanks meldingen en waarschuwingen van artsen duurde het tot januari 2020 voordat de Chinese autoriteiten de wereld informeerden over het coronavirus. Maar toen was het te laat, Covid-19 verspreidde zich al razendsnel over de wereld. Op 12 maart 2020 verklaarde de World Health Organisation (WHO) Covid-19 tot pandemie.

Vanaf het begin had de WHO een duidelijke boodschap: ‘test, test, test and isolate’. De weinige landen die hiernaar hebben geluisterd, zoals Singapore, Zuid-Korea en Taiwan, hebben de minste besmettingen en de minste doden.

Maar velen dachten dat het zo’n vaart niet zou lopen, dit ging van ‘het is maar een griepje’ tot ‘we moeten groepsimmuniteit opbouwen’. Maatregelen kwamen te laat en waren aanvankelijk te mild. Spanje, Italiën en Frankrijk zijn zwaar getroffen. En in landen die eerst ontkenden, zoals de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, loopt de zaak nu gierend uit de hand. Overbelaste ziekenhuizen, hoge aantallen besmettingen en vele doden.

Europa reageerde zoals je van Europa kunt verwachten, met een grote diversiteit aan maatregelen, lockdowns en timing. Zelfs binnen Zwitserland zijn er, ondanks de noodtoestand die de Bund tot tijdelijke leider van het land heeft gemaakt, kantonale verschillen. Het meest getroffen kanton Tessin heeft meer restricties dan de andere kantons.

Ieder land doet het anders, maar de grote vraag is: waarom hebben we niet meteen naar de WHO geluisterd? Waarom hebben we niet getest, getest, getest en geïsoleerd? Als we ons beter hadden voorbereid – er waren meer dan genoeg waarschuwingen – was het mogelijk geweest, Zuid-Korea kon het wél en heeft geen lockdown nodig gehad. Omdat wij niet luisterden, bleef uiteindelijk alleen het botte wapen van een lockdown over: de economie stilzetten en de bevolking in meer of mindere mate opsluiten.

Tijdens persconferenties is de wanhoop binnen de WHO van de gezichten af te lezen, zij voelen zich een roepende in de woestijn. Zo veel had voorkomen kunnen worden, als we hadden geluisterd. Laten we het alstjeblieft de volgende keer anders doen: testen, testen, testen en isoleren.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s