Bloemengroet in Milchkästli

In Zwitserland zien brievenbussen er anders uit dan in Nederland. In de Postwet is geregeld dat onder het vak waar de brieven ingaan een zogenaamde ‘Milchkasten’ moet zijn. Deze is groter (ook de maat is wettelijk vastgelegd) en is in tegenstelling tot het brievengedeelte  zonder sleutel te openen. Als je geen Milchkasten hebt of deze niet aan de wettelijke normen voldoet, is de Post niet verplicht post bij je af te leveren.

Zo’n Milchkästli (net als Nederlanders houden Zwitsers erg van verkleinwoorden) komt voort uit de tijd dat de melkboer nog verse melk rondbracht. Maar ook nu heeft het  voordelen: de postbode gebruikt het voor kleinere pakketten, en je kunt er bijvoorbeeld ook een verloren handschoen inleggen of een boek dat je hebt geleend.

Of je kunt er een bloemetje inzetten, zoals bij ons vandaag gebeurde. In ons Milchkästli stond een bloemengroet van de gemeente, met een briefje erbij. Hierin schrijft de gemeente dat zij ons deze bloemen sturen om wat vreugde te brengen in deze moeilijke tijden.

Maar Zwitsers zouden geen Zwitsers zijn als dit vriendelijke gebaar niet ook economisch verantwoord zou zijn. In het dorp zijn namelijk een paar kwekerijen gevestigd, en omdat de tuincentra al ruim twee weken dicht zijn, blijven deze met hun voorraad zitten. En, zo schrijft de gemeente, zo kunnen wij ‘ook de kwekerijen een beetje ondersteunen’.

Ik vind dit een prachtig initiatief waarbij het mes van twee kanten snijdt: de inwoners weten dat de gemeente aan ze denkt, en de kwekerijen hebben toch nog wat omzet. Zo komen we samen de coronacrisis door!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s