Marc Scrooge Rutte

Je zou zeggen dat Nederland, als een van de oprichters van de Europese Unie, achter de uitgangspunten van de EU staat. Je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn, je mag best voor jezelf opkomen, maar een paar zaken zijn in beton gegoten.

Een van deze, en misschien wel de belangrijkste, is dat de lidstaten elkaar helpen, solidariteit tonen, in tijden van nood. Als dit in het bestaan van de EU ooit getest werd was, dan is het nu wel.

En welk land laat het op dit cruciale moment afweten? Nederland, nota bene. Italië en Spanje doen een beroep op het Europese noodfonds, maar Rutte speelt het hoog, stelt strenge voorwaarden aan hulp, wil niet zomaar geld beschikbaar stellen. ‘Njet, no, nee’, zegt Scrooge de vrek.

De kritiek kwam snel en was hevig. In een Duitse krant riepen Italiaanse politici, burgemeesters en anderen Duitsland op toch vooral niet de kant van Nederland te kiezen. Ook binnen Nederland was er verontwaardiging, onder andere van Nout Wellink, de voormalig directeur van de Nederlandsche Bank. Zonder het zuiden geen rijk noorden, zo is zijn devies.

Kan zijn, maar daar gaat het nu niet om. Italië is in een heftige strijd verwikkeld met een dodelijk virus, er sterven elke dag honderden mensen, artsen en verpleegkundigen zijn aan het eind van hun Latijn, de Italianen zitten al weken binnen, de economie dreigt de klippen op te lopem. Het ligt niet aan Italië, het land heeft een prima gezondheidszorgsysteem en heeft vroeg – misschien wel iets te laat, maar toch – strenge maatregelen getroffen. Het heeft hulp nodig, en moet die krijgen, net als Spanje.

Minister Hoekstra maakte vandaag al een draai, weliswaar een halve. ‘We zijn niet empathisch genoeg geweest, we willen wel degelijk helpen met beschermingsmiddelen.’ Dat is een begin, maar niet meer dan dat.

Rutte en Hoekstra hebben het imago van Nederland beschadigd. Italianen en Spanjaarden zijn woest, en terecht. Het is tijd voor een draai, maar dan een hele. Want je weet maar nooit hoe deze epidemie zich verder ontwikkelt, en voor je het weet, heb je zelf hulp nodig.

 

Afbeelding: flickr.com, Ebenezer Scrooge, illustrated by Ronald Searle, in Life Magazine, 1960; Elizabeth, https://www.flickr.com/photos/37217398@N02.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s