Coronastilstand

Morgen zitten we hier in Zwitserland officieel twee weken in lockdown. Winkels dicht, scholen dicht, geen bijeenkomsten en met maximaal met vijf mensen op straat. Home office en thuis blijven.

Nog nooit hebben we zoiets meegemaakt, ook onze generatie niet. Ja, toen we kinderen waren was er de oliecrisis, maar daar begrepen we niet zo veel van. Het enige wat ik er nog van weet, is dat we konden rolschaatsen op de provinciale weg van Nijmegen naar Venlo, en dat mijn vader wél mocht rijden omdat hij arts was. Maar verder? Het was leuk, spannend, anders en van heel korte duur. Een paar zondagen, geloof ik.

De coronacrisis is heel andere koek. Twee weken thuis en nog minstens drie weken te gaan. Ik verveel me geen moment, maar ik merk wel dat ik andere dingen ga doen. Kasten opruimen, kleren uitzoeken, schoenen poetsen. Ook ga ik anders kijken naar de dingen die in huis zijn. Als het binnenkort mooi weer wordt, kunnen we niet even naar de winkel om nieuwe kleren of schoenen te kopen, we moeten het voorlopig doen met wat we hebben.

Het grappige is, dat dit veel makkelijker is dan ik had gedacht. Eigenlijk hebben we niet zoveel nodig, maar als alles voor het grijpen ligt, word je lui en vooral gemakzuchtig. We zijn kinderen van de consumptiemaatschappij, al denken de meesten van ons dat dit vooral voor anderen geldt.

We zijn onverwacht en razendsnel van rennen, hollen, vliegen tot een bijna totale stilstand gekomen. Naast een drama is dit ook een kans. We hoeven nergens heen, we weten waar we zijn. Nu en de komende weken. Dat geeft rust en ruimte. Laten we die vooral gebruiken, want voor we het weten, rennen we weer.

Een gedachte over “Coronastilstand”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s