Kennis telt weer

Een niet zichtbaar, ruikbaar of voelbaar virus heeft onze maatschappij en ons leven op zijn kop gezet. Bijna niets is meer zoals het was. Met horten en stoten wennen we aan ons bestaan in quarantaine, in lockdown, in eenzaamheid of juist in grote drukte. Veel gezinnen met kinderen zitten ineens de hele dag samengepakt in een appartement of flat, waar iedereen tot voor kort elke ochtend uitvloog. Een grote omschakeling.

Maar de grootste verandering is misschien wel de herwaardering van kennis. In onze steeds populistischer wereld kregen de ‘elites’ continu de wind van voren. Je kunt alles op internet vinden, kennis ligt op straat dus die ‘intellectuelen’ heb je helemaal niet nodig. Zakkenvullers, wereldvreemde malloten, betweters.

Hoe anders is dat nu, ineens zitten de virologen, de deskundigen, de professoren aan het roer. In Amerika hebben ze dr. Fauci, de kleine hoogbejaarde professor die geen boodschap heeft aan de onzin de Trump de wereld inslingert. Hij vertelt eerlijk wat er aan de hand is, de Amerikanen hangen aan zijn lippen. In Duitsland hebben ze professor Christian Drosten, in Nederland kun je geen site openen en krant lezen of je ziet ‘Jaap van Dissel van het RIVM’.

En hier in Zwitserland hebben we Daniel Koch, een bijna gepensioneerde arts die lange tijd in oorlogsgebieden voor het Rode Kruis heeft gewerkt. Hij straalt rust en overzicht uit, geeft ruiterlijk toe dat ook hij in dit proces fouten maakt, spreekt met een diepe stem en kijkt ons vriendelijk maar streng aan. Hij geeft geen voorspellingen, doet een dringend beroep op de bevolking om thuis te blijven en afstand te houden, zegt dat we er samen voor kunnen zorgen dat er geen ‘Ausgangssperre’ hoeft te komen, zoals in buurlanden Frankrijk, Italië en Oostenrijk.

Gisteren lichtte Koch eindelijk een tip van de sluier op. Na bijna twee weken lockdown kan hij bevestigen dat het ergste scenario is voorkomen. Nadere informatie volgt. Lang leve de experts!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s