Zwanenzang

Een paar dagen geleden zag ik een ontroerend filmpje op internet. Je ziet hoe een stewardess van de KLM emotioneel afscheid neemt van de passagiers. Zij, de hele bemanning, ze weten niet hoe het nu verder gaat, met de wereld en met de KLM. En dan zingt ze de passagiers toe: ‘When will I see you again?’

Een vraag die niemand op dit moment kan beantwoorden. De luchtvaart is een van de zwaarst getroffen branches. Iedereen kan dit zien, kijk maar eens naar de hemel op een zonnige dag. Waar altijd wel een paar witte strepen in het blauw te zien waren, is het nu strakblauw. Ook de drie vliegtuigen die iedere avond over ons huis vlogen, doen dit al een dag of tien niet meer. Ze gingen naar Singapore, Hongkong en Bangkok.

Vandaag staat er een alarmerend artikel in The Guardian. Volgens de IATA verliest de luchtvaartbranche dit jaar naar verwachting 76 miljard dollar aan omzet, een teruggang van 38%. Als dat echt waar is, is dit een hamerslag.

En toch komt er een vraag bij mij naar boven. We leven nu al een paar weken zonder al dat vliegen. Managementmeetings en verkoopgesprekken kunnen kennelijk ook via Zoom, Facetime of andere kanalen, we kunnen onze vakantie best even uitstellen en die citytrip naar Barcelona, was die nou wel echt nodig?

De lucht wordt/is schoner, het lawaai rond luchthavens is dramatisch afgenomen, de CO2-uitstoot gedaald. Waarmee ik niet wil zeggen dat we het vooral maar zo moeten houden, natuurlijk niet. Maar enige bezinning is wel op zijn plaats. Misschien kunnen we best met wat minder vliegen ook een goed leven hebben. En als we dan allemaal net een beetje meer betalen voor een ticket, heeft de zingende KLM-stewardess straks ook nog een baan. Laten we er eens over nadenken.

 

 

 

 

 

 

Een gedachte over “Zwanenzang”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s