Intelligente lockdown

De coronapandemie levert een stortvloed aan nieuwe woorden op, van social distancing, covidiot, vitale beroepen tot lockdown. Dat laatste is een curieus woord. Mijn weliswaar gedateerde Shorter Oxford English Dictionary noemt wel lock up en lock out, maar niet lock down.

Razendsnel is dit begrip ingeburgerd, en dat is niet verwonderlijk, want volgens de Tagesanzeiger is inmiddels 20% van de wereldbevolking in lockdown. Iedere regering vult dit anders in, in het ene land mag je met twee personen buiten zijn, in het andere met vijf, in sommige landen heb je een formulier nodig als je je huis verlaat, in andere weer niet. Lockdown is een flexibel begrip.

Maar niet flexibel genoeg voor Nederland. En daarom heeft Nederland een eigen soort lockdown bedacht, de ‘intelligente lockdown’. Wat dit is? Een tussenstap van normaliteit naar lockdown waarin mensen kunnen laten zien dat ze zich – ik vermoed – ‘intelligent’ gedragen, wat betekent dat ze zich aan de regels houden. Doen ze dit niet, dan doet Rutte alsnog het ‘land op slot’. Een gewone flexibele lockdown dus.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s