‘Citizens of nowhere’

is Spaanse en woont zoals drie miljoen andere EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk. Zij is getrouwd met de Brits-Nederlandse Nick Clegg, voormalig vice-premier van het VK. Een internationaal gezin dus.

Miriam is boos op David Cameron en Theresa May, zo schrijft zij in de Guardian. Op Cameron omdat hij in 2016 het Brexit-referendum heeft gehouden. Een referendum dat niet alleen de Conservatieve partij, maar ook het land hopeloos heeft verdeeld en dat heeft geleid tot de huidige chaotische politieke situatie.

Theresa May is een ander verhaal. Zij houdt niet van buitenlanders, en dus ook niet van EU-burgers in het VK. Al verschillende keren heeft zij zich vijandig en neerbuigend over EU-burgers uitgelaten en noemt ze ‘citizens of nowhere’ die ‘jump the queue’.  Het laatste is wellicht de grootste aanval, want het niet respecteren van een queue is voor Engelsen een doodzonde.

Toch maakt Miriam zich nog bozer over het feit dat May migranten ‘citizens of nowhere’ noemt. May raakt hiermee een pijnlijke plek aan, aldus Miriam, iets wat alle migranten met zich meedragen. Als migrant ben je geen volwaardige citizen van je geboorteland meer, en niet van je woonland. Je bevindt je in een soort limbo.

De tentakels van de ‘eigen volk eerst’-retoriek reiken inmiddels wel heel ver. Kijken we zo naar de kansen die de EU ons biedt? Moeten we een ‘volwaardige’ citizen van een natiestaat zijn om mee te tellen? En wat is dat dan, wanneer ben je volwaardig?

Bekijk het eens anders, Miriam. Dankzij de EU kunnen wij binnen de hele unie wonen en werken. Zij die naar een ander land gaan, maken een bewuste keuze. Zij zijn op zoek naar een betere toekomst, leuker werk, een avontuur of volgen de liefde. Wat zij kiezen brengt – zoals bij elke keuze – voor- en nadelen.

Wij zijn geen ‘citizens of nowhere’, maar ‘citizens of Europe’. En citizens of Europe zijn open, multicultureel, flexibel en ondernemend. Wij spreken verschillende talen, kennen meerdere culturen en dragen bij aan het overbruggen van verschillen en het wegruimen van vooroordelen.

Ik vind de uitspraak van May niet zozeer beledigend maar eerder kenmerkend voor haar xenofobe, beperkte levensvisie. Het nare is dat deze zienswijze zoveel vervelende gevolgen heeft voor de Britten. Naast consequenties voor onder meer de economie, de gezondheidszorg en de veiligheid zijn Britten binnenkort wellicht ook geen citizens of Europe meer. Dát is het grote drama.

 

Foto: flickr.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s