De kiezer wil een stem

Op 10 juni a.s. gaan de Zwitsers weer eens naar de stembus. In de stad Zürich beslissen de inwoners over maar liefst 14 verschillende thema’s. De meeste gaan over investeringen in bouwprojecten, geld van de belastingbetaler dus.

Over geld gesproken: op nationaal niveau staat het Vollgeldinitiative op het programma, een initiatief dat eist dat alleen de Zwitserse Nationale Bank nog geld mag creëren. Het volksinitiatief komt er naar alle waarschijnlijkheid niet door, maar het is wel fantastisch om te zien waar hier allemaal over wordt gedebatteerd. Ook fantastisch om te horen dat de minister van Financiën als argument tegen dit initatief aanvoert dat het de stabiliteit van de financiële markt in gevaar brengt. Daar is geen volksinitiatief voor nodig, dat regelt de financiële markt zelf wel.

In Nederland zit de kiezer weer eens in de wachtkamer. Nog drie jaartjes wachten en dan mag het rode potlood weer worden geslepen. Het is toch echt tijd dat hier verandering in komt. In mijn essay ‘De kiezer wil een stem’ leg ik uit hoe dit kan. Binnenkort meer hierover.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s