Twee oren, één mond

Al een tijdje ben ik stil, althans, als het om blogs gaat. Niet omdat politiek me niet meer interesseert, integendeel, maar omdat ik niet meer weet wat ik erover moet zeggen. Met afschuw volg ik de discussie in het Verenigd Koninkrijk over hoe EU-burgers kunnen worden ingezet als troefkaarten in het komende onderhandelingsproces met de EU, waarbij zelfs wordt gesproken over deportatie. Ik lees berichten in de Guardian over de toenemende agressie en het geweld tegen buitenlanders, over het aanwakkeren van haat, over het groeiende wantrouwen tussen bevolkingsgroepen.

De Amerikaanse verkiezingscampagne was een verschrikking, een dagelijkse gruwel, een voorbeeld hoe politici zich niet moeten gedragen. Met als tragische uitkomst de verkiezing van Donald Trump tot president van het machtigste land op aarde. Nationalistische populisten in Europa juichten, van Wilders tot Le Pen, van Petry tot Hofer. Farage ging op bezoek bij Trump, samen lieten ze zich fotograferen voor een gouden deur in het Trump-gebouw. Trump vindt Farage een geschikte ambassadeur voor het VK, en premier May moet vooral langskomen als ze weer eens in de VS is. Dat is de nieuwe politiek.

Wat kun je hierover zeggen? Weinig, tot woensdag, toen Jan Terlouw aanschoof in De Wereld Draait Door (http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/media/367395). Een 85-jarige ex-politicus en auteur die met passie spreekt over de toekomst van onze planeet, over politici die beslissingen moeten nemen voor de jeugd, over vertrouwen in elkaar en in de politiek. Die verleden en toekomst met elkaar verbindt, die oproept tot verdraagzaamheid.

Gisteren wonnen de Lib Dems in Richmond Park een parlementszetel. De liberale pro-EU-partij die bij de vorige verkiezingen van de kaart werd geveegd, behaalde een belangrijke symbolische overwinning.

Het zijn eerste tekenen van hoop, want mij maak je niet wijs dat mensen werkelijk naar de wereld willen die de populisten ons voorschotelen. Een wereld van haat en verdeeldheid, van ‘Abschottung’ gebaseerd op valse superioriteitsgevoelens.

Zondag kiezen de Oostenrijkers opnieuw een president. Wordt het de rechts-nationalistische Hofer of de onafhankelijke verzoeningskandidaat Van der Bellen? Frau Gertrude, die Auschwitz heeft overleefd, waarschuwt op YouTube voor het grote gevaar van de rechts-extremistische rhetoriek, die het slechte in mensen naar boven haalt.

Twee nestors wijzen ons de weg. Mensen leren niet van de geschiedenis, wordt zo vaak gezegd. Laten we dat nu wél doen, laten we ophouden met het cynisme en luisteren naar Jan Terlouw en Frau Gertrude, in het belang van de jeugd. Een mens heeft niet voor niets twee oren en één mond.

Foto: Jeroen Van Hove (https://www.flickr.com/photos/spaceman_joen/5690211232/in/photolist-9EPPyd-9ELT3H-7Xz1aD-7Ct6aS-9EPPwd-9evacp-bDprRJ-3bfeoF-5bYz19-9EPPuy-9TN2Lc-7DzxxN-8uvhWy-2Z9Gac-CZHjG-9yeksg-4dkB5j-9yhfcq-7LY5Vv-74Ge9E-9yejVi-9yeqUM-9yhgRA-dobioc-qq69h5-icvM5L-wsTzae-BdSpy-dhLQUx-bZcvad-62bD4Z-dT7Aa8-fEwyaJ-dobhZk-dobhA2-kYMMp-8oPeD7-oRZigi-dKZKxC-ch16uo-64oPao-iT3Cj-7Q7jsE-9ADtFC-4pTNds-ciDWY3-a3QE8n-5iCSDC-9sFGpR-wtmdhz).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s