Over Vrinsjesdag, vluchtelingen en fietspaden in Uri

Na een week in Nederland te zijn geweest, ben ik gisteren teruggereden naar Zwitserland. Tot ver over de Duitse grens luister ik op Radio 1 naar de voorbeschouwingen van Prinsjesdag. De lol is er eigenlijk wel een beetje vanaf, nu het politieke nieuws op de vrijdag voor Prinsjesdag steevast gelekt wordt. ‘Vrinsjesdag’ is eigenlijk belangrijker dan Prinsjesdag, zo klinkt het een beetje zuur.

De gelekte informatie bevat dit jaar geen groot nieuws: het gaat beter met de economie, iedereen gaat er in 2017 op vooruit, maar dat wisten we al. Het voorlezen van de Troonrede door het staatshoofd en de directe, onvoorbereide reactie hierop van de oppositie is inmiddels verworden tot een theaterstukje. Toch wel jammer. Maar goed, nu de politieke primeurs al zijn weggegeven, hebben we altijd nog de ontwerper en de kleur van de jurk van Maximá en de steeds extravangtere hoedjes. De hoedjes hebben inmiddels bijna meer te vertellen dan het kabinet met zijn uitgelekte Troonrede.

Een halfuur nadat ik de Duitse grens ben overgegaan, ver na Mönchengladbach, is Radio 1 meer gekraak dan gepraat geworden en schakel ik midden in de Nationale Nieuwsquiz over naar de WDR. Nu wordt de stemming wat somberder. Na weer een verkiezingsnederlaag zondag, dit keer in Berlijn, heeft Merkel gezegd dat ze het vluchtelingenprobleem anders zou aanpakken als ze de tijd kon terugdraaien. Dan zou ze met haar regering meer hebben gedaan om de humanitaire crisis in Syrië te voorkomen, dan had Europa niet zo weggekeken als het nu jarenlang heeft gedaan. Dan was er niet zo’n vluchtelingenstroom op gang gekomen en had de AfD nu niet zoveel steun gekregen. Ja, Merkel heeft een punt: met de kennis van nu had iedereen dingen in zijn leven anders gedaan, maar zoals mijn moeder altijd zei: als hebben komt, is hadden te laat.

Een paar uur later nader ik de Zwitserse grens, en zoek ik naarstig naar SRF 1. Het Schwiitsertüütsch zingt me vrolijk tegemoet. Het eerste bericht gaat over het kanton Schaffhausen, dat nu in de rode cijfers zit. Vorig jaar was er nog een overschot, het tekort van nu wordt veroorzaakt door het feit dat de ‘Stimmbürger’ niet wilden bezuinigen. Ja, dan kan de kantonsregering weinig meer doen, toch?

Daarna gaat het over het kanton Uri. Uri is een bergkanton in het midden van Zwitserland, met een oppervlakte van ruim 1.000 km2, circa 36.000 inwoners en 20 zelfstandige gemeentes. Volgens de nieuwe definitie van het Bundesamt für Statistik valt een deel van Uri onder de ‘gebieden met een stedelijk karakter’. Hierdoor kan Uri sinds kort aanspraak maken op overheidsgelden voor een betere afstemming van bebouwing en verkeer, bijvoorbeeld subsidies voor fietspaden. Om hier optimaal van te kunnen profiteren, heeft Uri nu een ‘agglomeratieprogramma’ geschreven. Wat heerlijk, ik grinnik over de fantastische combinatie van Uri en agglomeratie.

Vrinsjesdag, vluchtelingen, stemburgers en de agglomeratie Uri, ik heb me geen moment verveeld. Nu ben ik weer thuis, of toch niet? Die vraag kan ik waarschijnlijk nooit meer beantwoorden.

 

 

 

Afbeelding: Wilhelm Tell, Altdorf, Uri, flickr.com.

https://www.flickr.com/photos/tinozh/3220132803/in/photolist-5Uy2i6-5Uy1pV-3mc2t6-porfGm-rmP8vS-p84VzG-rTkxvG-6wcuP-aFyF7e-jcPQvg-jcNkwZ-p84oy5-qhFHcT-jcNkCv-6frLxS-eU4m6y-gzMMca-KT38uj-3ebLNr-3rxfdD-3dSHNx-3rxgp2-3rxhc4-3rBSdA-3egbgj-3eKMwn-3rxe9k-3dSJA6-3dX9TN-3dSJaP-3ebLpt-3dSGPT-eWSeUf-qiQbvr-y8rZXa-pNggpr-BxAjkP-9e4Rph-eWER7n-dmhF4w-Mc8ecs-3T6Hdv-atrrKa-bykDf6-6zQmd2-6j8bd9-4Nnjdr-cDRz5Y-qcHVYj-ae66Cr

2 gedachten over “Over Vrinsjesdag, vluchtelingen en fietspaden in Uri”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s