FPÖ vecht verkiezingsresultaat aan

Daarnet werd bekend dat de Oostenrijkse rechtspopulistische FPÖ de uitslag van de presidentsverkiezingen aanvecht. Het resultaat was uiterst krap: 50,3% voor Van der Bellen, 49,7% voor Hofer. De FPÖ kan het nog steeds niet geloven, en wantrouwt vooral de telling van de briefstemmen op de dag na de verkiezingen.

Het toeval wil dat de Zwitserse SVP twee voor het land zeer bepalende verkiezingen heeft gewonnen met precies hetzelfde percentage: 50,3. Het ging hierbij om de beslissing van 1992 om niet deel te nemen aan de Europese Economische Ruimte (EER), en om het Masseneinwanderungsinitiative van 2014. Beide referenda hebben de koers van het land veranderd. Niemand heeft het ooit gehad over een krappe uitslag, laat staan fraude. Nee, de ‘wil van het volk’ moet zonder mitsen en maren worden geaccepteerd. Aldus de populisten.

Nu de Oostenrijkse zusterpartij FPÖ een presidentsverkiezing met 49,7% van de stemmen heeft verloren, is er ineens sprake van verkiezingsfraude. Dit lijkt mij meten met twee maten. Maar belangrijker is dat een dergelijke actie de stabiliteit van het land niet ten goede komt en het vertrouwen in de democratie verzwakt. Laat dat nou net het doel van de populisten zijn.

Ik ben benieuwd of de uitslag van het Brexit straks ook 50,3% versus 49,7% is. Het zou zomaar kunnen. Of de uitslag dan wordt aangevochten? Dat hangt er van af wie er heeft gewonnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s