Van der Bellen is president – en nu?

Na een ware politieke thriller is Alexander Van der Bellen zojuist tot president van Oostenrijk gekozen. Een uiterst kleine meerderheid van de Oostenrijkse kiezers wilde uiteindelijk toch geen rechts-extremistische neonazist aan het roer. Maar dit betekent ook dat vrijwel de helft van de Oostenrijkers hier geen problemen mee heeft, en dat is op zijn zachtst gezegd verontrustend.

Het bruine spook waart al enige tijd door Europa. Waar komt de steun voor rechts-extremisme en neonazisme vandaan? Een onderzoek van de ORF heeft aangetoond dat Hofer vooral wordt gesteund door lager opgeleide mannen op het platteland met slechte toekomstperspectieven. De kiezers van Van der Bellen zijn precies het omgekeerde: academisch opgeleid, wonend in de stad, met goede vooruitzichten en veelal vrouwelijk. Van der Bellen heeft daarnaast meer strategische kiezers achter zich weten te krijgen dan zijn tegenstander Hofer: mensen die op hem stemden om te voorkomen dat de andere kandidaat zou worden gekozen. Wellicht hebben zij wel de doorslag gegeven.

Wat kunnen we leren van deze ervaring in Oostenrijk? Hoe kunnen we voorkomen dat dit binnenkort weer gebeurt, wellicht volgend jaar al in Frankrijk? Waarom voelen deze kiezers zich zo buitengesloten, zo benadeeld, waarom zijn zij zo boos dat zij zo’n radicale stap willen zetten? Waar zijn de middenpartijen gebleven, waarom lukt het niet meer mensen duidelijk te maken dat democratie synoniem is met compromissen sluiten? Maar vooral: hoe krijgen deze kiezers weer perspectief?

Er zijn meer vragen dan antwoorden, maar laten we wel zijn, dit dilemma is dé uitdaging van onze tijd. We zijn verplicht dergelijke signalen serieus te nemen en te zoeken naar antwoorden en oplossingen. In Oostenrijk is het maar net goed gegaan, maar ook weer niet helemaal. Want een deel van de kiezers is nu nog gefrustreerder dan voor de presidentsverkiezingen. En dat zijn juist die kiezers die toch al zo boos en gefrustreerd waren.

We moeten deze spiraal doorbreken, en snel ook. Door goed te luisteren, mensen serieus te nemen, en door eerlijke, positieve informatieverstrekking. Door er alles aan te doen om het broze economische herstel te ondersteunen, door de weer langzaam groeiende welvaart goed te verdelen en ervoor te zorgen dat iedereen het beter krijgt. Dat zijn eerste stappen. Wie heeft nog meer ideeën?

 

Afbeelding: pixabay.com.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s