Een beetje dom

Het klinkt zo makkelijk: ‘we stappen uit de EU’. Zo makkelijk zelfs, dat de Britten erover stemmen met een simpel ja of nee. En dan is het klaar, toch? Welnee, als het volk heeft beslist, begint de politieke worstelpartij pas. Ruim twee jaar wordt er hier in Zwitserland al gehannest met het omzetten van het massa-immigratie-initiatief, en er is nog geen millimeter vooruitgang geboekt. Iets soortgelijks hangt de Britten straks boven het hoofd als zij kiezen voor een Brexit.

Terwijl politici in zaaltjes en in televisiestudio’s populaire slogans uitroepen, heeft een onafhankelijke Britse commissie bestaande uit 19 leden van de verschillende partijen zich gebogen over de vraag hoe een eventueel Brexit zou verlopen. En dat blijkt ingewikkelder dan het simpele ‘Say no, believe in Britain’ van UKIP, of het ‘Lets’s take back control. Vote Leave’ van Boris Johnson.

Er zijn grote struikelblokken op de weg naar een Brexit. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met de twee miljoen Britten die buiten het Verenigd Koninkrijk wonen? En met het ongeveer even grote aantal EU-burgers in het VK? Mogen zij blijven, moeten zij weg, behouden zij hun opgebouwde rechten als het VK geen EU-lid meer is? Een ander probleem is de handel met EU-landen. Met het EU-lidmaatschap vervalt ook de toegang tot de Europese binnenmarkt, en heeft het VK een handelsverdrag met de EU nodig. Dit is een lang proces, dat gemiddeld vier tot negen jaar duurt. Hoe moeten Britse bedrijven in de tussenliggende jaren zaken doen met hun klanten in de EU?

Het proces van uittreding uit de EU moet in prinicipe in twee jaar zijn afgerond, maar de commissie betwijfelt of dit gaat lukken. De onderhandelingen over uittreding en nieuwe samenwerking kunnen wel eens heel taai worden. En er is nog een hindernis: het steeds machtiger wordende Europese Parlement heeft het recht om niet toe te stemmen met de Britse uittreding. Gezien de grote gevolgen die een Brexit heeft voor zo’n vier miljoen EU-burgers, kan het parlement dit wel eens gaan doen.

Tijdens de lange jaren van onderhandelingen kan bovendien veel gebeuren: de VK kan een andere regering krijgen, de Schotten kunnen afsplitsing gaan eisen, bedrijven kunnen de druk gaan opvoeren. En wat de regering ook belooft, niets weerhoudt een lidstaat ervan om tijdens de onderhandelingen zijn mening te herzien en het verzoek om uittreding terug te trekken.

Misschien stemmen de Britten wel over iets waar ze helemaal niet over kúnnen stemmen. Het VK kan niet zonder de EU, en de EU niet zonder het VK. Deze samenwerking moet worden geregeld, linksom of rechtsom. Een stem voor of tegen een Brexit is dan ook vooral een politiek statement. Cameron heeft met zijn ijdelheid een onnodige en zinloze strijd ontketend. Dit referendum is een geld- en tijdverspillende onzin, wat niet alleen de Britse kiezers maar ook de andere EU-burgers frustreert en de democratie in Europa ondermijnt. De enige winnaars zijn de populisten. Een beetje dom van Cameron.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s