Werken aan welvaart en vrijheid

De EU krijgt het ervan langs als er moeilijkheden zijn, denk maar eens aan de eurocrisis of het vluchtelingendrama. Dat mag, we leven in een vrije wereld, maar dan moeten we ook aandacht besteden aan de positieve berichten, toch?

Het mag raar klinken in deze EU-bashingtijd, maar er is echt ook goed nieuws over de EU te melden. Vandaag berichtte Eurostat dat steeds meer Europeanen betaald werk vinden. In 2015 hadden in totaal 70,1% van de Europeanen een baan, tegen 69,2% in 2014. Daarmee is 2015 het tweede jaar op rij waarin de arbeidsparticipatie in de EU is toegenomen. Meer werkgelegenheid betekent meer welvaart, meer mogelijkheden voor zelfontplooiiing, minder onvrede.

De EU-landen hebben afgesproken dat in 2020 ten minste 75% van de EU-bevolking in de leeftijd van 20 tot 64 jaar een baan heeft. Gezien de verschillen in de economie, zijn er per land eigen doelstellingen geformuleerd. Sommige landen, zoals Duitsland, Zweden, Estland en Litouwen, hebben hun doelstelling nu al gehaald. Nederland heeft dat nog niet; de arbeidsparticipatie is op dit moment 76,4%, de doelstelling voor 2020 is 80%. We zijn dus al een aardig eind op weg.

Een ander positief bericht is dat er voortgang wordt geboekt in het optuigen van een Europese Grenswacht. Wie denkt dat dit allang had moeten gebeuren, of dat de EU weer eens traag en onslagvaardig is, raad ik aan de korte maar zeer interessante film European migration crisis – The inside story eens te bekijken. Hoe kun je even snel handelen met zoveel verschillende culturen, belangen, ideeën? Hoe krijg je iedereen op één lijn, hoe creëer je draagvlak voor het verdelen van vluchtelingen, voor het inzamelen van geld, voor een gezamenlijke grensbewaking?

Onder druk wordt alles vloeibaar, en deze week werd een volgende stap gezet in de voorbereidingen van een nieuwe Europese Grenswacht. Want dat is de enige manier om grip te krijgen op deze vluchtelingenstroom, en daarmee om onze eigen vrijheid te behouden. De open binnengrenzen van Schengen kunnen alleen in stand blijven als de EU de buitengrenzen onder controle krijgt. Geen land kan dit alleen, hier is samenwerking voor nodig. We mogen het ook wel eens omdraaien: wat mogen wij Europeanen blij zijn dat we de EU hebben nu we worden geconfronteerd met deze gigantische vluchtelingenstroom. Stel je toch eens voor dat het nog steeds ‘ieder voor zich’ was geweest? Het is misschien niet altijd duidelijk, maar binnen de EU wordt echt keihard gewerkt aan onze welvaart en onze vrijheid.

Al met al twee goede berichten die nog een extra feestelijk randje geven aan onze nationale feestdag. Het is dit jaar een koude Koningsdag, en ik las net dat het Rode Kruis kledingadviezen geeft en hulp biedt aan mensen die onderkoeld zijn geraakt. Een beetje betuttelend, maar dat hoort er kennelijk ook weer bij. Veel plezier morgen, en om eerlijk te zijn, wordt dit wel weer een lastige dag voor ons Nederlanders in het buitenland. Hoe nat en koud het ook mag zijn, we waren er maar wat graag bij geweest! Dus vieren jullie ook een beetje voor ons?

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s