Brexit: hoofdrol voor de Schotten?

Afgelopen zaterdag verscheen er een ingezonden artikel in The Telegraph met de veelzeggende titel: ‘Barack Obama: As your friend, let me say that the EU makes Britain even greater’. Het artikel was de afsluiting van Obama’s bezoek aan het Verenigd Koninkrijk, waar hij naar eigen zeggen naar toe was gekomen om de Queen te feliciteren met haar verjaardag. Zijn woorden tijdens het bezoek doen anders vermoeden.

Obama wond er geen doekjes om: het VK is beter af binnen de EU dan erbuiten. Landen die samenwerken, die samen optrekken en optreden, bepalen de 21e eeuwse wereld, en niet de landen die alleen staan. Het wordt volgens Obama dan ook niet makkelijk voor de Britten als zij voor een Brexit stemmen. Het uitonderhandelen van een nieuw vrijhandelsverdrag met de VS kan wel eens tien jaar gaan duren. Geen malse waarschuwing en Cameron voelt zich dan ook gesteund, terwijl het Brexit-kamp briest van woede over deze Amerikaanse inmenging in Britse aangelegenheden.

UKIP noemt Obama een hypocriet die zijn geschiedenisboeken nog maar eens goed moest gaan lezen. Hoe durft Obama, alsof de Amerikanen zich ooit zouden laten opsluiten in een organisatie zoals de EU! Boris Johnson, de burgemeester van Londen, doet er in The Sun nog een schepje bovenop. Volgens hem heeft Obama een beeld van Churchill uit het Oval Office laten verwijderen. Dit kan wel eens symbolisch zijn voor Obama’s afkeer van het vroegere Britse Rijk, wat volgens Johnson te maken kan hebben met Obama’s Keniaanse voorouders. Waar haalt hij het vandaan? Overbodig te zeggen dat met ontzetting en afkeer is gereageerd op deze uitspraken.

Obama liet de Britten ruziënd achter en vloog door naar Berlijn. Daar was de toon heel anders. De betrekkingen tussen de VS en Duitsland worden de laatste jaren steeds beter. De VS zien dat Duitsland zich inzet om de EU bij elkaar te houden, en vinden Duitsland momenteel nog de enige Europese staat die zelfstandig krachtig kan handelen.

Toch hopen ook de Duitsers niet op een Brexit. Duitsland weet heel goed dat het floreert bij andere sterke staten, en dat een te grote macht van Duitsland niet wenselijk is. Een EU met een te machtig Duitsland wekt weerstand en zal de onenigheid binnen de EU alleen maar versterken. Dat verzwakt de EU, en daar is niemand bij gebaat, ook de VS niet.

De VS en Duitsland zijn het dus eens: een Brexit is geen goed idee. Nu de Britten nog. Ik ben geen waarzegger, maar ik heb er vertrouwen in dat de Britten uiteindelijk toch in de EU willen blijven. Het belangrijkste argument is volgens mij niet dat Obama het wil, of Duitsland, of hoeveel tijd een vrijhandelsverdrag gaat kosten. Ik denk dat de Schotten een hoofdrol gaan spelen. Een Brexit betekent hoogswaarschijnlijk een nieuw Schots referendum over zelfstandigheid, want de Schotten willen wél bij de EU blijven. De kans dat de Schotten dan voor afsplitsing stemmen, is groot. Een Brexit kan voor de Engelsen dus wel eens het verlies van twee unies betekenen: de Europese Unie én het Verenigd Koninkrijk. En dat zou voor veel  Engelsen wel eens te veel van het goede kunnen zijn. Op 23 juni weten we het.

Afbeelding: pixabay.com.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s