Queen of records

Elisabeth II, de koningin die geen koningin zou worden, de vrouw die als kind al gek was op paarden en honden, werd gisteren 90 jaar. Tijdens haar lange leven heeft Elisabeth een wereldoorlog meegemaakt, het Britse empire zien afbrokkelen en een digitale revolutie beleefd.

Elisabeth breekt record na record. Zij is het oudste Britse staatshoofd, en de langst zittende vrouwelijke monarch ooit: op 9 september 2015 zat zij 23.226 dagen, 16 uur en 23 minuten op de troon, waarmee zij het record van haar betovergrootmoeder Victoria verbrak. Zij is ruim 68 jaar getrouwd met Philip, ook dat is een koninklijk record.

Zij is het enige nog zittende staatshoofd dat in uniform in de Tweede Wereldoorlog heeft gediend. Zij heeft zeven pausen meegemaakt, elf Amerikaanse presidenten en twaalf Britse premiers, van wie de eerste Winston Churchill was. Zij heeft ook een record als het om munten gaat: haar afbeelding staat op de munten van 16 verschillende landen. Zij bezocht 116 landen tijdens 265 staatsbezoeken. Leuk detail: Elisabeth heeft geen paspoort, want alle Britse paspoorten worden in haar naam uitgegeven. Ze is het eerste staatshoofd ter wereld dat een e-mail schreef; dit deed zij op 26 maart 1976 via Arpanet, de voorganger van internet.

De Queen is een icoon, zij hoort bij Groot-Brittannië, en haar 90e verjaardag wordt dan ook uitbundig gevierd. De avond voor haar verjaardag ging ze langs bij de Royal Mail, dat ook een jubileum vierde, de 500e verjaardag. Verder zijn er vele terugblikken op haar leven, is er een foto gemaakt van Elisabeth met haar drie troonopvolgers Charles, William en George, zijn er optredens van zingende schoolkinderen en wandelde de Queen door Windsor. Prins Charles heeft een ‘private party’ voor zijn moeder georganiseerd, en gelukkig zat het weer dit keer mee. Maar daarmee is het nog niet klaar, de feestelijkheden gaan twee maanden door.

Bij een koninklijk jubileum horen natuurlijk ook speciale postzegels. Zoals traditie is, is er ook nu weer gekozen voor foto’s uit het familieleven van Elisabeth: met haar vader, met haar man, met haar kinderen. Eén postzegel wijkt af: hierop staat een foto van Elisabeth in een koets met Nelson Mandela, die zwaaiend als een vorst, als een familielid naast haar zit. Hét symbool van de strijd tegen apartheid, de man die racisme met alles wat hij waard is heeft bestreden, die zijn vijanden kon vergeven en de eerste president werd van een regenboognatie, krijgt zo postuum een fantastisch koninklijk eerbetoon. Chapeau voor Elisabeth, long live the Queen of records!

Een fijn weekend!

Foto: de Volkskrant, http://www.volkskrant.nl/foto/queen-elizabeth-90-jaar~p4286452/#&gid=1&pid=3751221.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s