Gevaarlijke ‘vriend’

Maandag reed ik naar Nederland, vrijdag weer terug. Onderweg luister ik altijd naar de radio, en dit keer werd het nieuws tijdens beide ritten gedomineerd door de populaire satiricus Jan Böhmermann. Met een niet zo vriendelijk gedicht over Erdogan had hij zich de woede van de Turken op de hals gehaald. Zij eisten strafvervolging volgens een antiek wetsartikel dat beledigen van bevriende staatshoofden strafbaar maakt. Saillant detail: ook in de Nederlandse wet staat nog steeds zo’n artikel.

De Duitse regering moest beslissen of Böhmermann vervolgd kan worden. Ondanks alle druk en opwinding besloot Merkel maandagochtend echter niets, ze vroeg om meer tijd. Na een week van veel discussie en grote verdeeldheid in de Duitse regeringscoalitie kwam vrijdag dan eindelijk het hoge woord eruit: de regering opent de weg voor strafvervolging.

De Duitse sociale media ontploften, er werd gebeld naar de radio, er werd heftig en emotioneel gediscussieerd. De boventoon van deze gesprekken was dat Merkel het hoofd had gebogen voor een dictator. Volgens een enquête van de ARD was maar liefst 65% van de Duitsers het niet eens met de beslissing van Merkel. De Duitse pers reageerde genuanceerder en liet vooral de verdeeldheid zien.

In Nederland was de verontwaardiging eveneens groot, en ook vele Nederlandse media waren niet te spreken over Merkel’s besluit: zo schrijft de Volkskrant dat het vervolgen van satire niet past in een moderne democratie, en vindt Trouw de koers van Merkel riskant, maar geopolitiek wel begrijpelijk. Buiten Duitsland ebte de belangstelling snel weg, in de Guardian is nu al bijna niets meer te vinden over de affaire Böhmermann en de Duitse Huffington Post vraagt zich af of de Duitsers niets beters te doen hebben.

Toch is deze affaire pijnlijk voor de Duitse regering en vooral ook onnodig: door langdurige laksheid hebben vele Duitse regeringen ‘vergeten’ dit verouderde artikel uit de wet te schrappen. Merkel heeft nu beloofd dat dit inmiddels beruchte artikel nog tijdens deze legislatuur uit het wetboek van strafrecht verdwijnt. Maar zolang het nog in de wet staat, is het aan de rechter te beslissen of Böhmermann veroordeeld wordt, en niet aan de politiek. Gezien de grote maatschappelijke verontwaardiging, de verdeeldheid in de regering én het feit dat dit een archaïsch wetsartikel is, lijkt veroordeling van Böhmermann zeer onwaarschijnlijk.

Merkel’s beslissing is juist, zij mag niet op de stoel van de rechters gaan zitten, de kritiek en het geschreeuw zal ze moeten uitzingen, zo gaat dat in een democratie. Haar tijd komt nog: als Böhmermann straks is vrijgesproken, staat Erdogan nog meer voor aap dan wanneer Merkel een proces niet had toegestaan. Dan heeft de rechtsstaat gezegevierd, en daar gaat het nu juist om.

Het is te hopen dat de Nederlandse politici nu ook wakker geschud zijn en het artikel over de belediging van een bevriend staatshoofd snel uit de wet halen. Dit is nu echt urgent geworden: gebeurt het niet, dan kun je erop wachten totdat Erdogan zijn pijlen op Nederland richt. Want zoals de Duitsers nu met schade en schande hebben geleerd: Erdogan is een gevaarlijke ‘vriend’!

 Foto: pixabay.com.

2 gedachten over “Gevaarlijke ‘vriend’”

  1. En zo is het! Alleen, lang iedereen is het nog niet met ons eens. Ze vinden ´het signaal´ verkeerd. De tijd zal het leren …

    Like

    1. Het is ook niet leuk wat er gebeurt, maar het toestaan van vervolging is nog geen veroordeling. Het signaal is dat wij in een rechtsstaat leven, en dat de rechter een onafhankelijk oordeel zal vellen. Ik vertrouw de rechterlijke macht en kan me dan ook niet voorstellen dat Böhmermann wordt veroordeeld.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s