Pech gehad?

Bovenstaande foto stond onlangs in de Volkskrant. Wanneer je naar deze foto kijkt, krijgt beleid een gezicht. We zien een Pakistaanse man in Lesbos die zichzelf probeert op te hangen aan een elektriciteitspaal. De andere man, ook een Pakistaan, is naar boven geklommen om hem tegen te houden. Dit is geen uniek beeld, op de Griekse eilanden zijn nog veel meer hartverscheurende taferelen te zien. Mensen proberen zelfmoord te plegen, breken uit opvangcentra uit, zijn in totale wanhoop.

De reden voor deze radeloosheid: het nieuwe EU-beleid. Deze Pakistaanse man kan geen asiel aanvragen in de EU en wordt daarom teruggestuurd naar Turkije. Turkije heeft onlangs een overeenkomst met Pakistan gesloten, waardoor hij zal worden uitgezet naar Pakistan. Wat hem daar te wachten staat? Hoon en minachting van zijn familie omdat zijn opdracht mislukt is? Een leven in armoede zonder uitzicht op verbetering? Een ziek kind dat hij nu niet kan helpen? We weten het niet.

Mensen zijn zwervers, hebben altijd over de wereld gereisd op zoek naar een beter bestaan. Vroeger kon dat, met alle gevaren die daarbij hoorden, maar sinds mensen grenzen hebben bedacht en gebouwd, is dit veel moeilijker en vaak zelfs onmogelijk geworden. Mensen kunnen emigreren, maar het immigratiebeleid wordt bepaald door de natiestaten, en die stellen grenzen aan de toestroom van gelukzoekers.

Grenzen zijn per definitie omstreden. Volgens Immanuel Kant behoort de aarde ons allen en heeft de ene mens niet meer recht op een specifieke plek op deze aarde dan de andere. Paul Scheffer stelt dat we grenzen juist nodig hebben om genereus te kunnen blijven. Grenzen leiden tot discussie.

Deze man gaat terug naar Pakistan, tenzij een volgende zelfmoordpoging wel lukt. Heeft hij gewoon pech gehad dat hij aan de verkeerde kant van een grens is geboren? Of is hier iets heel onrechtvaardigs aan de hand? De onophoudelijke vluchtelingenstroom en het leed dat we steeds weer zien op dergelijke foto’s dwingen ons na te denken over grenzen. In het boek ‘De vrijheid van de grens’, dat is gepubliceerd in het kader van de Maand van de Filosofie, gaat Paul Scheffer op zoek naar het belang of de zinloosheid van grenzen. Een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in dit onderwerp.

Fijn weekend!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s