De geest is uit de fles

Gisteren kwam de geest voor de tweede keer uit de fles. Hij keek ons aan, lachte heel hard en zei dat we hem nu echt niet meer terug in de fles krijgen. Nederlanders hadden weer een referendum en zeiden weer nee: tegen Europese samenwerking, tegen de regering, tegen de politiek in het algemeen. Dit succes geeft rechtspopulisten vleugels. En geloof mij, rechtspopulisten met vleugels zijn niet leuk, zelfs ronduit gevaarlijk.

Waar waren de bewindslieden, waar waren de VVD, PvdA, CDA, Groen Links? Ze namen niet eens de moeite om uit hun stoel te komen, alleen D66 voerde actief campagne. Het resultaat: bijna 70% van de kiezers bleef thuis, de boze burgers wonnen. Kennelijk hebben we niets geleerd van het fiasco van 2005, toen de Europese Grondwet werd weggestemd. Ook toen lieten de regering en de politieke partijen het afweten, werd er geen campagne gevoerd, en kwam er een nee omdat de kiezers genoeg hadden van Balkenende.

Hoe nu verder met deze uitslag? Rutte rommelt wel wat met zijn collega-regeringsleiders in de Europese Raad, de Associatieovereenkomst wordt hier en daar een beetje aangepast, en dat was het dan. Meer is niet mogelijk, het verdrag is door de andere 27 EU-lidstaten al geratificeerd en zelfs gedeeltelijk in werking getreden. Ook dit is weer koren op de molen van de rechtspopulisten: “Zie je wel, ‘ze’ luisteren niet naar ‘het volk, naar ons’”.

Na tien jaar ervaring met rechtspopulisme in Zwitserland komt dit proces mij maar al te bekend voor. Het goede nieuws: in februari verloren de rechtspopulisten een referendum over een van hun twee favoriete thema’s, de immigratie – het andere is uiteraard de EU. Hoe dat kwam? Doordat er actief campagne werd gevoerd door de tegenstanders, waardoor een groot deel van die 70% van de kiezers wél naar de stembus ging. Toen waren de populisten ineens kansloos.

Tegen al diegenen die stragegisch niet gestemd hebben zodat de kiesdrempel niet zou worden gehaald, zou ik willen zeggen: laat dit niet weer gebeuren. Democratie is een serieuze aangelegenheid, als je niet stemt, heb je ook geen recht van spreken. Na dit succes kunnen we wachten op het volgende anti-EU-referendum. We mogen het podium niet overlaten aan de rechtspopulisten. Als we dat wel doen, staan we straks voor een Nexit, hebben we de gulden terug en gaan de grenzen dicht. En hebben we premier Wilders.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s