Doortrapte list

Het Burgercomité EU is tegen de EU en tegen het EU-lidmaatschap van Nederland. Toen in juli 2015 de referendumwet in werking trad, zag het comité hierin een nieuwe, onverwachte kans: een raadgevend referendum organiseren over het Nederlandse EU-lidmaatschap onder het mom van de nog niet geratificeerde Associatieovereenkomst tussen de EU en Oekraïne. GeenPeil werd ingeschakeld om het vereiste aantal handtekeningen te verzamelen, wat binnen korte tijd door middel van een snel in elkaar gezette app – hoe betrouwbaar is dat eigenlijk? – ook nog eens lukte. Slachtoffer van deze doortrapte list is zowel de directe democratie als de bevolking van Oekraïne.

Het bedrog droop er al een tijdje van af, maar het wordt nu ook nog eens openlijk gezegd. Afgelopen week verschenen er in de media verschillende artikelen over de beide initiatiefnemers van dit referendum. Niet alleen het Burgercomité EU geeft toe een dubbele agenda te hebben: ‘Initiatiefnemers referendum: Oekraïne kan ons niet schelen’, ook GeenPeil windt er geen doekjes om: ‘Man achter GeenPeil: Oekraïne interesseert me weinig’. Dit getuigt niet alleen van minachting voor de Nederlandse kiezer, maar ook van een totaal gebrek aan medemenselijkheid ten opzichte van de Oekraïense bevolking. Voor de initiatiefnemers heiligt het doel kennelijk alle middelen.

Ex-minister van Binnenlandse Zaken, Bram Peper, betoogt dat het referendum onder valse voorwendselen is georganiseerd en dat er daarom moet worden nagedacht over strafvervolging. Dat gaat heel ver, maar het is wel een feit dat we over de rug van de Oekraïeners over een ander thema stemmen. Dit is oneigenlijk gebruik van het raadgevende referendum en van de directe democratie. Sommigen, zoals Frits Bolkestein, roepen dan ook op om niet te gaan stemmen en adviseren de Tweede Kamer en de regering om de uitslag naast zich neer te leggen. Anderen vinden dat we juist wel moeten gaan stemmen. Verwarring en onduidelijkheid alom, een schoolvoorbeeld van hoe directe democratie dus niet moet.

Het is te hopen dat de Nederlandse kiezers door hebben wat er hier eigenlijk gebeurt en zich niet voor het karretje van het Burgercomité EU laten spannen. Hiervoor zijn in principe twee opties: thuisblijven en hopen dat zo de kiesdrempel van 30% niet wordt gehaald, en het referendum ongeldig wordt verklaard. Of ja stemmen en op deze manier dit heilloze referendum naar de prullenbak verwijzen. Ik heb geen risico genomen en ja gestemd, al weken geleden, want zo gaat dat als je in het buitenland woont. Hopelijk behoor ik nu ook eens tot de meerderheid.

 

2 gedachten over “Doortrapte list”

  1. Leuke blog en interessante blog.
    Ik vraag me af of het er juist bij directe democratie gestemd wordt over dingen waar het niet altijd direct om gaat. Omdat je stemt over één onderwerp in plaats van op één van velen personen zullen deze vele personen toch altijd proberen het onderwerp zo te verdraaien dat het past bij wat zij vertegenwoordigen? Is het niet juist de fout van degene die een referendumswet wilde dit niet aan te zien komen? Mij lijkt het kort door de bocht om het burgercomité en GeenPeil verantwoordlijk te maken dat er nu over de rug van de Oekraïnse bevolking over hun toekomst gestemd wordt. Uiteindelijk maken zij slim gebruik van de wettelijke spelregels. Ik denk dat de partijen die een referendumwet ingevoerd hebben, zonder daarbij (naast de kiesdrempel) thematische en mogelijke andere uitzonderingen vast te leggen mindstens, als niet veel meer, verantwoordelijkheid hebben.

    Like

    1. Eens, in referendumvragen zit vaker een dubbele bodem, dat zie je ook in Zwitserland. Denk maar aan het Masseneinwanderungsinitiative, waarin mensen dachten te stemmen over immigratie, maar feitelijk stemden over de bilaterale verdragen met de EU. Maar dit referendum is wel heel kras, hier zeggen de initiatiefnemers nog voor de stemming ronduit dat het eigenlijke onderwerp, Oekraïne, ze helemaal niet interesseert. Natuurlijk, iedereen mag de mazen van de wet opzoeken, maar democratie vraagt ook verantwoordelijkheidsgevoel en fatsoen van alle partijen, en dat is hier ver te zoeken. De referendumwet moet nog eens goed worden bekeken, maar het is nu eerst belangrijk dat de ja-stemmers woensdag winnen.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s