Loeresbeeld spoelt aan in Zandvoort

Op 1 april 1962 ontdekte een toevallige passant op het strand van Zandvoort een geheimzinnig beeld, en waarschuwde direct de Kustwacht. Omdat het beeld afkomstig leek te zijn van Paaseiland, werd een Paaseilanddeskundige ingevlogen vanuit Scandinavië. De landelijke media besteedden uitgebreid aandacht aan het mysterieuze beeld, de Loeres. Later werd duidelijk dat alles in scène was gezet door de kunstenaar Edo van Tetterode in samenwerking met NCRV-televisie.

Sindsdien hebben de meeste media, inclusief het journaal, wel een 1-april grap. Het 1-april Genootschap van Edo van Tetterode reikte jarenlang de bronzen Loeres uit aan de beste 1-aprilgrap. Ook Prins Bernhard kreeg ooit de prijs omdat hij op safari een zebra met horizontale strepen had gezien.

De herkomst van de 1-aprilgrap is niet bekend. Sommigen denken dat deze traditie zijn oorsprong heeft in de Germaanse mythologie, anderen vermoeden dat het een overblijfsel is van de grappenfeesten uit de klassieke oudheid. Ook de bijzondere dag in de jaarkalender kan een rol spelen: de eerste dag van een maand wordt gezien als de overgang naar een nieuw seizoen, in dit geval de lente.

In heel Europa, maar ook in Noord-Afrika, Amerika, Rusland en Australië worden 1-aprilgrappen gemaakt. In Nederland wordt deze traditie voor het eerst vermeld in 1561. Net als alle tradities, kent ook de 1-aprilgrap ups en downs. Zo nam de belangstelling in het midden van de 60’er jaren van de vorige eeuw af, om later weer sterk terug te komen. De 1-aprilgrappen zijn nu weer helemaal in en worden gemaakt op het werk, op school, thuis, maar ook door bedrijven en de media. En omdat iedereen de eerste wil zijn, begint 1 april tegenwoordig op 31 maart. De Volkskrant houdt de gelukte en mislukte grappen en grollen dan ook twee dagen netjes voor ons bij. Want gemak dient de mens.

Fijn weekend!

 

Foto: stadsgids030.nl.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s