Angst, emoties en feiten

Vorige week werden we opgeschrikt door terroristische aanslagen in Brussel. De symbolische waarde van deze aanslagen, die voelen als een dolksteek in het hart van de EU, is groot. Toch is Europa niet het hoofddoelwit van islamisten, integendeel, slechts 3% van alle terrorismeslachtoffers komt uit westerse landen. Ook de onveiligheid valt mee: het aantal terroristische aanslagen in Europa is de afgelopen jaren gedaald.

Bovenstaande grafiek toont het aantal terroristische aanslagen in West-Europa van 1970 tot 2015. Zoals is te zien, waren terroristische aanslagen in de laatste drie decennia van de vorige eeuw schering en inslag. In die jaren werd West-Europa geteisterd door aanslagen van links- en rechtextremisten, van onder meer de RAF in Duitsland, de ETA in Baskenland en de IRA in Noord-Ierland. We leefden ermee, we gingen door en niemand had het over het uiteenvallen van de EU.

Waarom doen we dat nu dan wel? Is een bom van een Baskische vrijheidsstrijder minder erg dan die van een geradicaliseerde moslimjongere? Wat is de rol van de media in deze? Met het internet gaat alles sneller, iedereen kan alles posten, om op te vallen moet je steeds harder schreeuwen. Kranten concurreren niet alleen met nationale media maar ook met de internationale media. Als gevolg hiervan rolt iedereen over elkaar heen om nóg sneller nóg bloediger foto’s te publiceren, of nóg gruwelijker verhalen op te tekenen. En wij lezers en consumenten doen mee. Waarom willen we eigenlijk al die pushberichten over het alsmaar stijgende aantal doden, waarom volgen we de berichtgeving van minuut tot minuut?

Natuurlijk, elke aanslag is een menselijk drama van grote omvang, elk leven dat hiermee verloren gaat, is een ongelooflijk verlies. Ook zijn aanslagen voor degenen die er vlakbij waren een zeer traumatische ervaring. Maar de meesten van ons waren niet in de buurt en zijn ook niet persoonlijk getroffen. Wij laten ons ophitsen door de media en worden meegesleept in een algemene golf van angst. Dit speelt zowel IS als populisten in de kaart. IS wil onze maatschappij ontwrichten, het samenleven tussen de verschillende bevolkingsgroepen verstoren, haat zaaien tussen Europeanen, tussen moslims en niet-moslims. Populisten willen een einde maken aan de EU, aan de open grenzen en daarmee uiteindelijk ook aan onze vrijheid en welvaart.

Het is belangrijk de kalmte te bewaren en de feiten in ogenschouw nemen. Onderzoek heeft uitgewezen dat minder dan 1% van de moslimbevolking in Europa mogelijkerwijs zal radicaliseren, anders gezegd, 99% is het niet met deze terroristen eens. Lang niet alle aanslagen in Europa zijn het werk van islamisten: iets meer dan eenderde van de terroristische aanslagen sinds 2001 had een islamistische achtergrond. Ook is het aantal slachtoffers van aanslagen relatief gering: sinds 9/11 zijn circa 450 westerlingen gestorven ten gevolge van terroristische aanslagen. Ter vergelijking: in Europa vallen per dag 70 verkeersdoden, en in Nederland sterven jaarlijks zo’n 1.700 mensen na een val. En toch stappen we zonder angst in een auto en lopen we elke dag trappen op en af. De mens is niet altijd een rationeel wezen.

 

Afbeelding: ‘Terrorangriffe in Westeuropa (1970-2015)’, Global Terrorism Database, https://krautreporter.de/1412–der-zusammenhang-islamistischer-terror-in-europa.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s