What’s in a name?

Dat premier Rutte goed is in optimistische uitspraken en niet uit te voeren beloftes, is algemeen bekend. Zo zou iedere Nederlander 1.000 euro lastenverlichting krijgen als Rutte premier zou worden. Heeft iemand wat gehad? Ook zou er volgens Rutte na 2012 geen cent meer naar de Grieken gaan. We weten inmiddels wel beter. Eind januari deed Rutte weer zo’n belofte, maar dit keer aan het Europees Parlement. Hij beloofde het EP de vluchtelingenstroom binnen zes tot acht weken tot bijna nul terug te zullen brengen. ‘Loze beloftes’, aldus de oppositie in Nederland. Maar dit keer zette Rutte niet alleen zichzelf, maar ook de andere EU-landen onder druk. Er moest nu dus echt wat gebeuren.

Het vele lobbywerk resulteerde afgelopen vrijdag in een akkoord tussen de EU en Turkije over het beheersen van de vluchtelingenstroom. Het is een omstreden plan. Het kost de EU veel geld – versnelde uitbetaling aan Turkije van een eerder toegezegd bedrag van drie miljard euro – en nog eens drie miljard euro extra. Bovendien mogen Turken binnenkort visumvrij de EU in, én hebben de EU-landen moeten beloven om de toetredingsonderhandelingen met Turkije uit de ijskast te halen. Net nu de mensenrechten in Turkije behoorlijk onder druk staan, zijn hierover terecht bedenkingen.

Ook is het niet duidelijk of het plan wel gaat werken: vluchtelingen moeten snel worden geregistreerd, geselecteerd en eventueel worden teruggestuurd, een reusachtige logistieke operatie die ook organisatorisch nog eens erg lastig is. De burgemeester van Lesbos, Spyros Galinos, begrijpt de wereld niet meer: waarom moeten mensen eerst met een gammel bootje naar zijn eiland oversteken, om ze daarna terug te sturen? En over vluchtelingen- en mensenrechten zullen we het maar niet eens hebben.

Maar niemand heeft een beter idee, en nu het voorjaar is en de oversteek voor vluchtelingen en mensensmokkelaars minder riskant wordt, moet de EU iets doen. In tegenstelling tot eerdere crises, waarin de EU verlamd was door verdeeldheid, is er nu overeenstemming. Is Rutte dan de overwinnaar? Het lijkt er wel op. Er is een deal binnen de door hem genoemde termijn van zes tot acht weken. De EU heeft eindelijk weer eens succes in onderhandelingen, en ook de Turken zijn blij want zij zitten eindelijk weer met de EU aan tafel. Syrische vluchtelingen worden humanitair behandeld en in de EU opgenomen – dat wordt in ieder geval gezegd.

Toch is Rutte nog niet helemaal zeker van zijn zaak. Hoe we dat weten? Vanwege de naam van dit plan. Eind januari tekende de NOS op dat ‘de premier het uitdrukkelijk het plan-Samsom noemt en niet het plan-Samsom-Rutte’. Ook vrijdag in Nieuwsuur claimde hij de naam van het plan niet, ook niet na veel aandringen van de journalist. Hij draaide als een kat om de hete brij heen. Waarom? Een typische Ruttiaanse gedachtenkronkel geeft het antwoord: je geeft een plan een andere naam als het nog niet succesvol is.

Het blijft dus nog even het plan ‘Samsom’, het plan ‘kabinetsbrief van 8 september’ of het plan ‘EU-Turkije’. Maar als de vluchtelingenstroom hierdoor inderdaad wordt ingedamd, moet de naam alsnog worden veranderd in het plan Samson-Rutte. Of liever nog: het plan Rutte. Tenminste, als we Rutte’s theorie volgen.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s