Een kat in nood maakt rare sprongen

Toerisme in de bergen is kwetsbaar. Het seizoen is kort en afhankelijk van niet te beïnvloeden factoren zoals de hoeveelheid sneeuw en het weer. In Zwitserland heeft het bergtoerisme met nog een extra factor te kampen: de wisselkoers van de Zwiterse frank. Sinds de Zwitserse Nationale Bank begin januari 2015 geheel onverwacht de koersondergrens van de Zwitserse Frank losliet, is de toch al dure frank nog veel duurder geworden ten opzichte van de euro. Voor de toeristenindustrie betekende dit de doodklap: er kwamen dit jaar net zoveel toeristen naar Zwitserland als in 1958. De rechtspopulisten hebben nu een idee gelanceerd om dit probleem aan te pakken.

Het winterseizoen van 2015/2016 was een ramp voor het toerisme in de bergen. Veel te weinig sneeuw, te hoge temperaturen en ook nog eens een dramatisch dure frank. De hotelovernachtingen van buitenlandse gasten namen deze winter dan ook af met 8,4% tot 1,3 miljoen. De sterkste daling werd gemeten bij toeristen uit de EU, namelijk 11% en onder Duitsers zelfs 14,6%. Door de lage koers van de roebel kwamen ook de rijke Russen niet meer. En tot overmaat van ramp bleven ook de Zwitserse toeristen nog weg: er kwamen 5,2% minder Zwitsers, waarmee hun aantal hotelovernachtingen eveneens uitkwam op 1,3 miljoen. Toch is dit niet verbazend: door de sterke frank zijn vakanties in de EU voor Zwitsers juist veel goedkoper geworden, en ook Zwitsers moeten in toenemende mate op de kleintjes gaan letten.

Aan deze ontwikkeling wil de SVP-parlementariër Lukas Reitmann nu wat gaan doen. Hij stelde in de zondageditie van de Tagesanzeiger voor om Zwitsers voor bepaalde tijd belastingaftrek te geven als zij vakantie vieren in eigen land. Volgens Reitmann is dit een snelle, onbureaucratische oplossing met een grote uitwerking. De lagere belastinginkomsten van de Bond worden volgens Reitmann gecompenseerd door de hogere belastingen die toerismeondernemingen gaan betalen. En bovendien leidt het ook nog eens tot behoud van werkgelegenheid. Een win-winsituatie, dus.

Dit voorstel is om verschillende redenen vreemd. Als rechtse partij is de SVP, net als bijvoorbeeld de Republikeinen in de VS, voorstander van een kleine staat en een vrije markteconomie. Maar nu het niet goed gaat met het toerisme, moet de staat ineens door middel van belastingmaatregelen ingrijpen in de markt, in het proces van vraag en aanbod. En denkt de heer Reitmann wel eens verder dan de Zwitserse grens? Stel je voor dat ieder land zijn eigen burgers gaat belonen als zij in eigen land vakantie vieren. Dan kan de toerisme-industrie hier in Zwitserland de deuren wel sluiten: uiteindelijk komt nog altijd de helft van de toeristen uit het buitenland. Ook het signaal naar andere landen is niet echt sympathiek: wij willen onze eigen toeristen behouden, betalen daar zelfs voor, maar willen ook die van jullie hebben. Dergelijk protectionisme voert nergens toe, dat heeft de geschiedenis wel bewezen.

Een proefballonnetje of een serieus voorstel? We zullen het zien. De dure frank is hoe dan ook een drama voor de Zwitserse exportbedrijven en de toerisme-industrie. Daar helpt geen lieve SVP aan. De weergoden offers brengen en vragen om meer sneeuw is waarschijnlijk succesvoller. Een kat in nood maakt rare sprongen.

 

 

2 gedachten over “Een kat in nood maakt rare sprongen”

    1. Zolang de wisselkoers van de Zwitserse frank zo blijft, is Zwitserland te duur voor toeristen uit de EU en hebben exportbedrijven een concurrentienadeel. Het is een kwestie van overleven met lage marges, waardoor er nauwelijks geld overblijft voor investeringen. Kijk maar eens naar de staat van veel middenklassehotels in Zwitserland. Op den duur is dit niet houdbaar. De opdracht van de Zwitserse Nationale Bank (SNB) is om een zodanige geldpolitiek te voeren dat de economie optimale kansen wordt geboden. Het loslaten van de ondergrens ten opzichte van de euro heeft het omgekeerde effect gehad. De sleutel ligt m.i. bij de SNB.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s