Over koeienbellen en democratie

Zwitserland is een gespleten land. Modern en geglobaliseerd, lokaal en conservatief. Zoals in veel landen, is er ook hier een groot verschil tussen de steden en het platteland. Het Zwitserse platteland is veelal bergachtig, pittoresk en behoudend. Nederlanders in Zwitserland wonen graag in dorpen, het is er mooi, rustig en meestal ook goedkoper dan in de stad. Zo ook Nancy Holten. Zij vertrok ruim dertig jaar geleden naar Zwitserland, en woont in Gipf-Oberfrick.

Gipf-Oberfrick telt zo’n 3.500 inwoners en heeft een ‘gezonde mix van de bevolkingsstructuur’, schrijft de gemeente op haar website. Door de komst van nieuwe inwoners is het dorp veelzijdiger, opener en spannender geworden, zo gaat het verder, waarbij het belangrijk is dat de oorspronkelijke bevolking de tradities en oude gebruiken van het dorp in ere houdt.

Nancy Holten heeft wat andere opvattingen dan de traditionele bevolking van Gipf-Oberfrick. Zij is veganist en dierenliefhebber, en heeft te doen met de koeien die de hele dag een rinkelende bel om hun nek hebben. Dus begint Nancy actie te voeren tegen koeienbellen. Maar, en dit had zij kunnen weten, koeienbellen zijn wel een echt Zwitserse traditie, voor velen zelfs nationaal erfgoed. Een soort Zwarte Piet, zou je kunnen zeggen.

Ten tijde van Nancy’s actie publiceerde de Zürcher universiteit ETH de resultaten van een onderzoek naar de gevolgen van koeienbellen. Koeien die de hele dag met een bingelende bel om hun nek lopen zijn meer gestresst, hebben vaker gehoorproblemen en geven minder melk. Maar het is een traditie, dus kregen de onderzoekers haatmails en bedreigingen, zoals dat tegenwoordig wel vaker gaat.

Ook Nancy kreeg ervan langs. Persoonlijk, in de pers en op Facebook, waar zelfs een pagina werd opgericht met de veelzeggende titel: ‘Nancy Out! Den Schweizern zuliebe’. Volgens de sensatiekrant Blick willen veel Zwitsers Nancy maar wat graag terugsturen naar Nederland, maar wil Nederland haar niet meer hebben.

En toen deed Nancy iets onverwachts: ze vroeg de Zwitserse nationaliteit aan. Ze voldeed aan alle eisen, maar haar dorpsgenoten waren woedend op haar. Nancy had openlijk gesproken tegen koeienbellen: als je dat doet, snap je niets van Zwitserland, en kun je geen echte Zwitser worden. Dus stemden de burgers van de gemeente Gipf-Oberfrick, echte ‘Schweizer Macher’, met 144 tegen 48 stemmen tegen haar inburgering. Degenen die toch voor stemden, werden met luid boegeroep uitgejouwd.

In het land dat zo trots is op zijn lange democratische traditie mag Nancy geen Zwitser worden omdat zij een andere mening heeft. Sommige burgers schaamden zich achteraf wel een beetje, zoals iemand die zei dat het niet ging om wat Nancy zegt, maar om hoe ze het zegt. Ze is zo radicaal. En daar houden ze in Gipf-Oberfrick nu eenmaal niet van.

Een fijn weekend!

 

Een gedachte over “Over koeienbellen en democratie”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s