Gratis geld?

Een onvoorwaardelijk basisinkomen voor iedereen, een inkomen dat mensen bestaanzekerheid biedt. Nu werk voor veel mensen niet meer zo vanzelfsprekend is en de voortschrijdende technologie nog meer banen dreigt te vernietigen, lijkt het onderwerp actueler dan ooit. De discussie is bepaald niet nieuw: filosofen, wetenschappers en politici van Thomas More tot Franklin Roosevelt, van Milton Friedman tot Martin Luther King Jr. hebben over het basisinkomen nagedacht en geschreven.

Gisteren ging in Zwitserland de campagne van start voor een volksinitiatief dat een onvoorwaardelijk basisinkomen wil invoeren. De tekst van het initiatief is opzettelijk vaag: er worden geen bedragen of invoeringstermijnen genoemd, en ook zegt de initiatieftekst niets over de financiering. Dit zijn latere zorgen, het gaat de initianten om de discussie over de wenselijkheid van een basisinkomen voor iedereen, rijk of arm, gezond of ziek, oud of jong, alleen of samenlevend.

Niet alleen in Zwitserland, maar ook in de EU wordt over dit idee nagedacht. De poging om een Europees Burger Initiatief over het basisinkomen van de grond te krijgen, mislukte; het minimumaantal handtekeningen van 1 miljoen werd in 2014 niet gehaald. Maar de initiatiefnemers gingen door en startten de organisatie Unconditional Basic Income Europe, UBIE. Naast een website met uitgebreide informatie en persberichten organiseert de UBIE congressen en bijeenkomsten.

De afstemming in Zwitserland op 5 juni a.s. is een lakmoesproef voor de publieke opinie met betrekking tot het basisinkomen. Uit onderzoek van DemoSCOPE onder Zwitserse stemburgers blijkt dat slechts 2% van de respondenten zou ophouden met werken als zij een basisinkomen zouden krijgen. 53% verwacht verwacht meer tijd door te brengen met familie, 54% zegt meer tijd te gaan besteden aan opleidingen, en 22% zou een eigen bedrijf beginnen. Ook zegt 40% meer tijd te zullen besteden aan vrijwilligerswerk.

Het grootste deel van de respondenten (56%) verwacht niet dat het basisinkomen ooit wordt ingevoerd, en slechts 3% gelooft dat dit referendum daadwerkelijk leidt tot de introductie van het basisinkomen. Ook de initianten zelf hebben geen hoge verwachtingen. Zij staan politiek alleen, geen enkele politieke partij ondersteunt het initiatief. Maar volgens Daniel Häni, een van de initiatiefnemers, heeft dit ook voordelen: politieke partijen gaan zo niet aan de haal met het idee.

Als 20% van de kiezers Ja zegt tegen het idee, is dit voor de initianten al een doorbraak. Het succes, de invoering, is volgens hen dan nog een kwestie van tijd. Häni denkt dat de jaloezie die in onze maatschappij zo prominent aanwezig is, dit idee voorlopig nog wel zal blokkeren. Hij verwacht dan ook dat het basisinkomen eerder in de VS wordt ingevoerd dan in Europa: in de VS heerst meer het idee dat iedereen zo moet leven als hij wil. Morele beoordeling is minder belangrijk dan bij ons. We zullen het zien, 5 juni is in ieder geval een datum om te onthouden.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s