Groene ideeën, zwarte cijfers

Wie kent deze man? Op het eerste gezicht is dit misschien een wat saaie, oudere man. Maar Winfried Kretschmann, want dat is zijn naam, is bepaald niet saai. Gisteren won hij overtuigend de parlementsverkiezingen in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg, een Bundesland met 11 miljoen inwoners en een boomende economie. En dat deed hij niet voor de liberalen, de christen-democraten of de socialisten, maar voor de groenen.

In 2011 werd Kretschmann minister-president van Baden-Württemberg. Het toenmalige verkiezingssucces van zijn groene partij werd vooral toegeschreven aan het zogenaamde Fukushima-effect. Na deze nucleaire ramp in Japan begonnen alle milieupartijen in Europa aan een opmars, zo ook de groenen in Baden-Württemberg. Maar vier jaar later blijkt Kretschmann bepaald geen eendagsvlieg te zijn. Hij zich ontwikkeld tot een populaire minister-president: zijn partij behaalde gisteren maar liefst 30,3% van de stemmen (24,2% in 2011) en werd daarmee in één klap de grootste partij in Baden-Württemberg.

Kretschmann heeft een duidelijke visie, een missie. Hij ziet toekomst in groene technologieën, die volgens hem een belangrijke groeimarkt zijn. Zijn streven is met groene ideeën zwarte cijfers te schrijven, en dat is hem de laatste vijf jaar goed gelukt. Baden-Württemberg heeft de hoogste economische groei van Duitsland, in combinatie met de laagste werkloosheid. De deelstaat investeert het meeste van heel Europa in onderzoek en ontwikkeling: 5,1% van het BNP gaat naar R&D.

De economische groei gaat in Baden-Württemberg hand in hand met zorg voor het milieu en de natuur, en met verdraagzaamheid ten opzichte van andersdenkenden. Kretschmann gelooft in de pluraliteit van alle mensen, in het belang van de politiek van gehoord worden. Meedoen is belangrijk, voor iedereen. Zijn verdraagzaamheid uit zich ook in zijn openlijke steun voor het vluchtelingenbeleid van Merkel.

Zijn aanpak is gisteren beloond, hij won overtuigend. Niet de partij, maar de persoon en zijn successen van de laatste jaren hebben gewonnen. Ter vergelijking: in het buurland Rheinland-Pfalz behaalden de groenen slechts 5,3% van de stemmen (in 2011 was dit nog 15,4%), en in Sachsen-Anhalt 5,2% (2011: 7,1%).

Tot slot: ook in Baden-Württemberg heeft de rechts-populistische Alternative für Deutschland (AfD) aanhang. Deze nieuwe anti-immigratiepartij behaalde maar liefst 15,1% van de stemmen. Aan Kretschmann de taak om te luisteren en ook deze kiezers een stem te geven. Ook dat hoort bij verdraagzaamheid.

 

 

Foto: By Bündnis 90/Die Grünen Nordrhein-Westfalen – Flickr: Im Gespräch: Sylvia Löhrmann und Winfried Kretschmann, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=19489761

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s