De Januskop

Zwitserland heeft een moeizame relatie met de EU. Aan de ene kant willen de Zwitsers maar wat graag met de EU samenwerken, aan de andere kant willen ze onafhankelijk en ‘soeverein’ blijven. Een gespleten houding dus. Vorige week gebeurde er iets bijzonders. Op één dag liet Zwitserland de EU twee verschillende gezichten gezien. Vrijdagochtend ondertekende de Zwitserse staatssecretaris in Brussel een overeenkomst over uitbreiding van het vrije personenverkeer met Kroatië, ‘s middags kondigde hij met de regering in Bern aan datzelfde vrije personenverkeer in te dammen. Hoe kan dit?

In februari 2014 nam het Zwitserse volk het massa-immigratie-initiatief van de SVP aan, waarin is bepaald dat Zwitserland de immigratie weer zelfstandig gaat sturen. Dit had directe gevolgen voor de relatie met de EU. In het voorjaar van 2014 zou Zwitserland namelijk de overeenkomst over uitbreiding van het vrije personenverkeer met de nieuwe EU-lidstaat Kroatië ondertekenen. Dit kon nu niet meer, en de afspraak werd dan ook afgezegd. De reactie van de EU was duidelijk: het maken van onderscheid tussen EU-burgers tolereren we niet. De EU dreigde Zwitserland uit te sluiten van Horizon 2020, het EU-onderzoeksprogramma. Een harde klap voor de Zwitserse universiteiten, die sterk afhankelijk zijn van deelname aan Horizon 2020 – kennis laat zich nu eenmaal niet door grenzen belemmeren.

Het massa-immigratie-initiatief bezorgt de Zwitserse regering al twee jaar lang slapeloze nachten: het blijkt onmogelijk te zijn om de wil van het volk in balans te brengen met de afspraken die met de EU zijn gemaakt. Om deelname aan Horizon 2020 zeker te stellen, moet er nu dringend iets gebeuren: de EU heeft geëist dat Zwitserland het verdrag over Kroatië voor februari 2017 ratificeert. De Zwitserse regering moest daarom handelen en stuurde de staatssecretaris naar Brussel: het verdrag ondertekenen is nog niet ratificeren, zo is de gedachte.

Direct na de ondertekening spoedde de Zwitserse staatssecretaris zich naar het vliegveld om op tijd in Bern te zijn voor een persconferentie met zijn regering. Onderwerp: het beperken van de immigratie uit EU-landen. Het voorstel van de regering is om een maximumaantal immigranten per jaar vast te stellen, mocht er geen andere oplossing komen met de EU. Dit zou betekenen: opzegging van het vrije personenverkeer met de EU, iets wat de Zwitsers eigenlijk niet willen.

De Zwitserse politiek heeft geen oplossing voor het probleem dat de SVP met dit volksinitiatief heeft veroorzaakt. De gespletenheid brengt het land elke keer weer in de problemen. Wat willen de Zwitsers nu eigenlijk? Territorialisme of globalisme, soevereiniteit of vrije handel? Het liefst allebei, maar dat gaat op den duur niet. De Januskop krijgt het steeds moeilijker.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s