‘Globalisering is een feit, Herr Stamm ….

… daar kunt u de ogen niet zo voor sluiten’, aldus Flavia Kleiner, oprichter en medevoorzitter van Operation Libero. ‘Het helpt niet om de handen voor de ogen te doen en dan te denken dat het niet gebeurt’. Zij heeft het tegen Luzi Stamm, lid van de rechtspopulistische SVP, die de beperking van de immigratie van zijn partij verdedigt. Dit fragment komt uit de laatste uitzending van Arena, het politieke discussieprogramma van de Zwitserse publieke zender SRF.

Eind december hield D66-Europarlementariër Sophie in ‘t Veld in Sociëteit de Witte in Den Haag de 5e Kerdijk-lezing. Het onderwerp van haar voordracht was ‘Grenzenloze Democratie’. Ook zij sprak over de grote uitdagingen waar wij voor staan, over globalisering en over de verlamming door angst. Sophie vergeleek de EU met een ‘konijn dat in de koplampen van een auto kijkt vlak voordat hij erdoor wordt verpletterd, in plaats van ervoor weg te lopen of een slimme truc te verzinnen.’

Ze hebben gelijk. Allebei. We leven in een grenzenloze, geglobaliseerde wereld, waarin we met een paar muiskliks de wereld kunnen rondreizen. We Skypen, vergaderen, reizen en leven over de hele wereld, en het dwaze idee van dichte grenzen leidt dan ook tot niets. Ja, Noord-Korea heeft vast hele dichte grenzen. De Sovjet Unie had die ook, ik herinner me nog altijd de wachttorens, de mijnenvelden en de soldaten met mitrailleurs aan de Tsjechische en Poolse grens. Maar dat alles was niet opgezet om ons buiten te houden, er ging bijna geen westerling naar het Oostblok, maar om de Tsjechen en Polen binnen te houden. Is er iemand die dat wil?

Wat we nu nodig hebben, is moed en visie. Politici, burgers, maatschappelijke organisaties, jongeren die op een realistische, open en creatieve manier de problemen van deze tijd te lijf gaan. Mensen die denken en handelen vanuit kansen, en niet vanuit bedreigingen. En ja, de angstgevoelens zijn er, en er zijn mensen die hun baan verliezen, die ineens Syrische buren hebben of die een moskee in de wijk krijgen. Maar de komst van nieuwe mensen betekent ook meer werkgelegenheid, denk maar eens aan de opvang, de huizen die gebouwd moeten worden of het extra voedsel dat geproduceerd moet worden. Misschien vindt die werkloze binnenkort wel weer een hele leuke nieuwe baan in een van deze sectoren. En misschien is die Syrische buurvrouw wel heel aardig, heel ontwikkeld, heel origineel of weet ik veel wat.

Meehuilen met de wolven in het bos, mensen bevestigen in hun angst en onzekerheid is zinloos, sterker nog, het leidt tot polarisatie en stagnatie. Globalisering is een feit. Het bange konijn wordt onherroepelijk doodgereden. En als je je handen voor je ogen doet, verdwijnt de immigratie niet. Maar zoals Johan Cruijff ooit zei: ieder nadeel heb z’n voordeel. Laten we ons richten op de voordelen, op zoek gaan naar de slimme truc. Wat mij betreft samen met vrouwen als Flavia en Sophie. En met Angela Merkel, maar daarover morgen meer.

 

Afbeelding: screenshot Arena, SRF.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s