De beuk erin!

We staan in Europa voor grote vragen. Willen we samenwerken, willen we Schengen behouden, willen we een open, tolerante samenleving? Of willen we de nationale grenzen dichtdoen, ons verstoppen achter dijken, heuvels of bergen, en buitenlanders en alles wat anders is zoveel mogelijk buitenhouden? Nergens wordt deze discussie zo breed en openlijk gevoerd als in de half-directe democratie van Zwitserland. In dit land, waar het volk de hoogste macht is, beslist het volk over deze thema’s. Een paar keer per jaar, en met directe consequenties.

De laatste decennia werd de Zwitserse politiek gedomineerd door de SVP. Deze partij is tegen het EU-lidmaatschap, tegen open grenzen, tegen ‘vreemde rechters’ en voor een onafhankelijk, soeverein en neutraal Zwitserland. Maar in onze globaliserende wereld blijkt deze koers steeds onhoudbaarder te worden. Problemen zijn allang niet meer nationaal, denk maar aan milieuvervuiling, terrorisme of cybercriminaliteit. En voor een exportland als Zwitserland zijn goede handelsbetrekkingen bovendien onmisbaar.

De SVP heeft echter een ander wereldbeeld, en gaat gewoon door. Gesterkt door het succes van de laatste jaren, lanceerde de partij in 2014 een volksinitiatief tegen massa-immigratie. Hiermee zette de SVP de betrekkingen met de EU bewust op scherp. Een van de eerste gevolgen van de krappe aanname van dit initiatief was dan ook dat Zwitserse studenten geen gebruik meer kunnen maken van het Erasmus-uitwisselingsprogramma.

Voor veel jongeren is de maat vol. Zij richtten de Operation Libero op, een beweging, geen politieke partij, die zich inzet voor een liberaal, open en tolerant Zwitserland. In tegenstelling tot de traditionele politieke partijen, die steeds weer concessies hebben gedaan aan de SVP in de hoop hiermee kiezers bij deze partij ‘weg te snoepen’, heeft de Operation Libero gekozen voor de confrontatie. De beuk erin, het is klaar met angstzaaierij en isolatie.

De Operation Libero heeft een belangrijke rol gespeeld in het afwijzen van het doorzetinitiatief van afgelopen zondag. Voor het eerst in lange tijd heeft de SVP een gevoelig verlies geleden op het terrein waar zij altijd zo sterk is geweest: het thema van (criminele) buitenlanders.

We zullen zien wat de Operation Libero kan bereiken bij het volgende SVP-initiatief in juni, dat het asielrecht verder wil verscherpen. Als het dan weer lukt om de SVP bij een thuiswedstrijd te verslaan, is de Operation Libero echt een blijverdje. En dan kan deze ontwikkeling ook wel eens richtinggevend blijken te zijn voor andere Europese landen.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s