Angst brengt veel stemmen, maar weinig oplossingen

Wat zijn we toch bang in Europa. Bang voor de Islam, voor vluchtelingen, voor goedkope Oost-Europese arbeidskrachten of juist voor hoogopgeleide India’ers. Voor onze baan, voor onze kinderen, voor onze veiligheid en voor weet ik veel wat nog meer.

Of worden we vooral bang gemaakt? Want we hebben het toch eigenlijk beter dan ooit. We kunnen een paar keer per jaar op vakantie, we hebben vrijwel allemaal een auto, een ijskast vol lekkers, elke avond een biertje of een glas wijn, een kast vol kleren en meer spullen dan we fatsoenlijk kunnen opbergen. Waarom laten we ons dan opstoken door types als Geert Wilders, Marine Le Pen, Nigel Farage, Christoph Blocher of hoe ze allemaal mogen heten? Waarom geven we onze kostbare stem aan mensen die ons weinig goeds brengen, die ons bang maken en die terugwillen naar een wereld die nooit heeft bestaan?

Is het ooit wel eens opgevallen dat geen van deze stokers oplossingen brengt? Dat ze soms inderdaad problemen aankaarten, maar veel vaker problemen creëren? Laatst las ik hier in de krant dat geen vrouw in Zwitserland ‘s avonds meer zonder pepperspray naar buiten kan. Ik heb er hartelijk om moeten lachen. De jeugd is volgens onze populistische vrienden steeds losbandiger en crimineler, maar jeugdgevangenissen in Zwitserland worden juist gesloten. Goochelen met cijfers is ook een vak.

Ik wil niet alles wegwuiven, het kan altijd beter, maar laten we ons alstjeblieft niet gek laten maken door deze politici op zoek naar stemmen en daarmee naar macht. We hebben het heel goed, laten we ons inzetten voor onze vrijheid en welvaart. De komst van al die nieuwelingen heeft onze samenleving ook veel gebracht. We kunnen niet meer zonder kebab, sushi of saté, maar spruitjes kunnen de meesten van ons inmiddels missen als kiespijn. Laten we elkaar de vrijheid geven te zijn wie we zijn, te geloven wat we willen geloven, en ophouden met het cultiveren van vooroordelen en angsten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s